Tholen - Volgens een handelaar, die al jarenlang actief is in de AGF-handel, gaat het op dit moment onvoorstelbaar slecht op de markt voor vrijwel alle producten. "In al die jaren heb ik nog nooit zoiets meegemaakt in de sector. Veel fruitsoorten doen het dramatisch en ook voor de meeste groenten wordt weinig gegeven."

"Een voorbeeld zijn de meloenen. Er is nu veel te veel op de markt. Braziliƫ heeft gelogen over de droogte en dat er minder volumes kwamen. Toch verzuipen we op dit moment in de meloenen. De prijzen zijn catastrofaal, iedereen verliest een vermogen. Daarnaast is er een overaanbod aan groenten. Nederland heeft nog enorm veel tomaten en daarnaast komt er veel product uit Spanje en Marokko." Ook aan citrus wordt weinig verdiend. "Satsuma's zijn 6 euro per kist, Clementines 7,5 euro. Naast de slechte prijzen is er geen doorstroming, dus stapelen de volumes zich op. Dramatisch!"

Rusland
Veel bedrijven leverden ondanks de boycot nog via omwegen aan Rusland. "Toch wordt het er niet makkelijker op. Veel bedrijven zijn als de dood voor Rusland. Ze willen goede prijzen geven, maar of je het geld binnenkrijgt, is nog maar de vraag. Toch zal Rusland wel minder kritisch moeten worden, want ook met Turkije gaat het niet zo soepel nu. Of er nu officieel een boycot is, is niet zeker, maar het schijnt dat er nu Turkse wagens voor Rusland staan, die niet binnen mogen komen. Sommige Europese bedrijven die sterk illegale handel naar Rusland deden, hadden een Turks BV'tje opgericht, maar die hebben nu ook een probleem. Een ander deel houdt de handel met Rusland voor gezien. "Wat er illegaal doorkomt, daar kun je vaak goed aan verdienen, maar voor hetzelfde geld wordt je de keer erna tegengehouden. Daarom zegt een steeds groter deel: "De groeten met Rusland!" en ik geloof nog steeds dat dat een verstandige oplossing is."