Alle wintergroenten zitten in dezelfde benarde situatie: de milde temperaturen zorgen voor grote volumes, terwijl de vraag minimaal is. Bloemkool maakt hierop geen uitzondering. 

Continental Fruit, groothandelaar in Verona, liet vorige week weten dat de productie uit september nog op de markt is. Veranderingen in de productiecyclus, veroorzaakt door het warme weer, zorgen bovendien voor overlap in volumes uit verschillende gebieden."De bloemkool, die momenteel op de markt beschikbaar is, komt van lokale telers uit Veneto, Frankrijk en Zuid-Italië," vertelt Continental. "Normaal gesproken is het lokale seizoen en dat in Frankrijk inmiddels afgelopen. Het resultaat is een groot aanbod tegenover een bijna afwezige vraag."

Dit heeft effect op de prijzen, die een stuk lager zijn dan eind oktober. "Bloemkool uit Salerno wordt verkocht voor €0,30 per kilo, productie uit Veneto en Frankrijk voor €0,50-0,60 per kilo.


Groothandelsmarkt van Verona

Het wachten is nu op het echte herfstweer en gelet op de voorspellingen zal dit niet lang meer duren. Het is nu afwachten of dit de marktsituatie verbetert.