Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Video: Russische inspectie toont werkwijze

EU bereidt verlenging sancties voor

Volgende maand moet de EU een beslissing nemen over verlenging van de sancties tegen Rusland. Volgens verschillende bronnen bereidt de EU een verlenging van zes maanden voor. De Russische inspectiedienst maakt een filmpje over de handelswijze van de dienst. Ook werden peren onderschept die mogelijk illegaal zijn, de inspectie stelde een aanvullend onderzoek in. Rusland importeerde meer uit Servië. De Turkse export lijkt nauwelijks te profiteren van de boycot. Volgens de officiële cijfers importeerde Rusland minder groenten en fruit in de eerste negen maanden van dit jaar.

EU bereidt verlenging sancties voor
De Europese Unie bereidt zich voor op een verlenging van de sancties tegen Rusland met nog eens zes maanden. Volgens de EU Observer zijn de meeste landen voor een verlenging van zes maanden, hoewel de onderhandelingen hierover nog lopen. Volgens persbureau Reuters zouden Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en de VS in de marges van de G20 in Turkije al besloten hebben tot een verlenging. In december staat een top gepland waar de EU tot een beslissing moet komen.

Rosselkhoznadzor geeft kijkje in keuken
De Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor gaf in een filmpje inzage in de werkwijze van de dienst. De inspectie onderzoekt de import en onderschept met enige regelmaat partijen die illegaal geïmporteerd zouden zijn.Twijfelachtige peren onderschept
In Rusland werd een vrachtwagen uit Wit-Rusland tegen gehouden. De vrachtwagen vervoerde 19,2 ton peren, meldt de Rosselkhoznadzor op haar website. De peren zouden volgens de documenten uit Mexico afkomstig zijn, maar de inspectie constateerde een afwijking. Op de pallets waar de peren op vervoerd werden, ontbrak de codering voor Mexico. De pallets droegen een Belgische codering. Dat resulteerde in verwarring bij de inspecteurs, die de partij voor verdere controle in beslag namen.

Russische import gedaald
Volgens de statistieken van Rosstat, het Russische bureau voor de statistiek, is de import van verschillende producten in de eerste negen maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald. De sinaasappelimport daalde met 6,4 procent, bananen met 6,8 procent. Grotere dalingen werden genoteerd door appelen (-28,5%), druiven (-25,8%) en aardappelen (-19,6%). Ook de invoer van producten uit andere segmenten daalde, kaas noteerde bijvoorbeeld een daling van 44 procent.

Servië verdubbelt appelexport Rusland
Volgens de Servische ambassadeur in Rusland is de appelexport van het Balkanland voor enkele rassen met tachtig procent gestegen, dat meldt Fruit Inform. "De export van landbouwproducten is significant gestegen, vooral de fruitexport. De appelen- en pruimenexport zijn fors gestegen. Voor appelen bijvoorbeeld is de export met tachtig procent gestegen," zei de ambassadeur tegen de pers.

Beeldvorming nieuw wapen in gasrel Oekraïne en Rusland
Het gasdispuut tussen Oekraïne en Rusland gaat een nieuw hoofdstuk in. Beeldvorming lijkt een belangrijk wapen te worden. Waar Rusland claimt dat de gasleveringen zijn gestaakt vanwege wanbetalingen van Oekraïne, zegt Kiev de inkoop bewust te hebben stilgelegd. Volgens hen is er geen sprake van wanbetaling, maar is er opdracht gegeven om geen Russisch gas meer te kopen. Oekraïne zegt het gas van Europa te kunnen inkopen.

Turkije profiteert nauwelijks van boycot
De Turkse export vaart nauwelijks wel bij de Russische boycot. Dat blijkt uit cijfers van Turkstat. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg de export met 0,9 procent. Over het derde kwartaal noteerde Turkije een dalende trend ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.Kaliningrad breidt kasteelt uit met subsidie
Staatssteun heeft de kasteelt in Kaliningrad aanzienlijk vergroot, dat meldt Fruit-Inform. Er worden nieuwe kassen gebouwd en bestaande complexen gerenoveerd, daardoor stijgt de productie in de regio. Een voorbeeld is het Dona complex, waar jarenlang komkommers geteeld werden. Na de boycot breidde de teler zijn productie uit met tomaten en sla. Daarnaast wordt het complex gemoderniseerd, wat resulteert in, voor het eerst, een jaarrond teelt. Gemiddeld moet de productie in het complex met 250 ton stijgen, tot een totaal van ruim 1.000 ton per jaar

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.