Met Thanksgiving in aankomst zorgen zoete aardappelen opnieuw voor een sterk jaar voor telers in North Carolina. Een hoge vraag en een toegenomen areaal hebben gecompenseerd voor de slechte weersomstandigheden in sommige delen van het land."We hadden wat vrij nadelige groeiomstandigheden," zegt Sam Parker van Gulfstream Produce, een teler en leverancier met teeltbedrijven in Lake park te Georgia en in Wendell te North Carolina. Volgens Parker was zijn teeltgebied in North Carolina het hardst getroffen. Ten eerste vertraagde de extreme hitte de aanplanting. Die hitte leidde tot een droogte die het hele seizoen aanhield tot aan de oogst. Op dat punt was de gehele staat getroffen door een teveel aan vocht.

Volgens Parker heeft de oogst van Gulfstream, hoewel beïnvloed door het weer, geleid tot een sterk product. "Ondanks de nadelige groeiomstandigheden blijft de kwaliteit van het gewas uitstekend."

34.000 hectare aangeplant in 2015
Ondanks dat de extreme hitte sommige telers heeft getroffen en de hele staat last had van de het teveel aan vocht, heeft het nieuwe record aan areaal gecompenseerd voor de nadelige omstandigheden. "Ondanks al die problemen werd er genoeg hectare beplant, omdat er voorraad in overvloed was." Nadat in 2014 in North Carolina een record werd gezet met 29.000 hectare, hebben de telers van deze staat hun eigen record gebroken met het planten van 34.000 hectare aan zoete aardappelen voor het seizoen in 2015.

Parker schat dat in de afgelopen vijf jaar de vraag naar zoete aardappelen uit North Carolina is verdrievoudigd. Gulfstream en zijn concurrenten hebben elke jaar meer en meer hectare beplant om het tempo bij te houden en hebben ook andere aspecten van hun bedrijfsvoering uitgebreid. Dit jaar heeft Gulfstream zijn opslagcapaciteit vergroot en wordt een nieuwe verpakkingslijn in bedrijf genomen in december.

Markt stabiel in november
Volgens Parker wordt de groei in de regio gestimuleerd door de toegenomen binnenlandse vraag dankzij de inspanningen van retailers en een zich uitbreidende exportmarkt. "Retailers hebben zoete aardappelen gepresenteerd als een product dat het hele jaar rond beschikbaar is. Ze hebben wat dat betreft geweldig werk verricht." Hij voegt daaraan toe dat er ook sprake is van een stimulans vanuit de verwerkingssector, met een groter wordende markt voor producten als patat van zoete aardappelen en dierenvoeding gebaseerd op zoete aardappelen.

De prijzen in november zijn iets lager vergeleken met dezelfde periode in het vorige jaar. De prijs voor 40 pounds-units komen $2,00 lager uit. Parker wijt deze prijsdaling aan leveringsissues in de herfst van 2014 en zegt dat de markt van dit jaar grofweg op het niveau zit waar hij hoort te zitten. 40ponds-dozen van zijn product worden verkocht voor $16,00 (€15,11) en Parker is tevreden met hoe de markt er nu voor staat.

"De markt is stabiel," zegt hij.

Voor meer informatie:
Sam Parker
Gulfstream Produce
Tel: +1 919-217-2870
Email: samparker@gulfstreamproduce.com