Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
recordcijfer

REO Veiling verkoopt 10 miljoenste doosje aardbeien

De consument associeert aardbeien spontaan met de zomer. Maar West-Vlaamse aardbeien zijn bijna jaarrond te koop. Met de winter voor de deur verkocht de REO Veiling vandaag, maandag 23 november, haar 10 miljoenste doosje met aardbeien van eigen bodem. Dit recordcijfer onderlijnt het groeiende belang van West-Vlaanderen als zachtfruitregio.Nog steeds aardbeien
De wekker staat al op winteruur en de eerste nachtvorst is achter de rug. Tijd om wintergroenten als prei, spruitjes of kolen te serveren. Maar wist je dat er ook nog altijd West-Vlaamse aardbeien te verkrijgen zijn? De REO Veiling verkocht maandag haar 10 miljoenste doosje van een halve kilogram aardbeien van eigen bodem en overschreed daarmee voor het eerst de kaap van 5 miljoen kilogram aardbeien op jaarbasis. Het 10 miljoenste doosje werd onder het kwaliteitslabel Tomabel afgeleverd door REO producent Dominiek De Four uit Dentergem.

Enigszins verwacht

"Het nieuwe record was enigszins verwacht", zegt Rik Decadt, directeur productie van de REO Veiling. "Door het relatief koude voorjaar kwam het aardbeienseizoen 2015 langzamer op gang dan vorig jaar. Ondanks deze vertraagde seizoensstart spraken de aangevoerde volumes algauw tot de verbeelding. In de periode van Moederdag waren de nachttemperaturen al voldoende gestegen en was er heel wat meer daglicht in vergelijking met het begin van het jaar. Daardoor werden op piekdagen in mei tot meer dan 80.000 kilogram aardbeien aangevoerd op de REO Veiling."

Flinke stijging

Vorig jaar kreeg de REO Veiling meer dan dubbel zoveel aardbeien van eigen bodem binnen in vergelijking met tien jaar geleden. De REO Veiling noteerde in 2014 een globaal aanvoercijfer van 4,58 miljoen kilogram aardbeien, tegenover 2,2 miljoen kilogram in 2001. Qua gerealiseerde omzet waren aardbeien vorig jaar het vierde belangrijkste product binnen het brede productenassortiment van de REO Veiling.
"Gedurende de laatste jaren steeg de productie van aardbeien in West-Vlaanderen exponentieel door een specialisering bij meerdere REO producenten", gaat Rik Decadt verder. "Daarnaast schakelden een aantal REO producenten over van de teelt van bladgewassen naar onder andere aardbeien. Bovendien is er dit jaar sprake van een areaaluitbreiding met vijf procent in de bestaande glasteelt. Maar ook de huidige investeringen van de REO Veiling voor het bewaren van aardbeiplanten zorgen voor een positief elan. Immers, in een REO loods worden momenteel vijf bijkomende bewaarfrigo's gebouwd die binnenkort gebruiksklaar zijn. Daarmee begint het nieuwe bewaarseizoen op de REO Veiling met een verhoogde koelcapaciteit tot 8 miljoen aardbeiplanten. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar."

Flandria, Tomabel en Fine Fleur
De REO Veiling zet haar aardbeien onder drie merknamen in de markt. Flandria en Tombabel zijn gevestigde waarden. Daarnaast introduceerde de REO Veiling in het voorbije voorjaar Fine Fleur grondaardbeien. "Elk kwaliteitsmerk heeft zijn unieke eigenschappen die aardbeienliefhebbers bekoren. Op basis van een gericht markt- en productmanagement vanuit de REO Veiling vullen hun telers met vakkennis en grote flexibiliteit heel wat specifieke marktvragen in. Ook dat doet West-Vlaanderen verder evolueren naar een volwaardige zachtfruitregio. Deze regionale ontwikkeling werd maandag met overtuiging bevestigd op de REO Veiling door voor het eerst de kaap van 5 miljoen kilogram aardbeien te overschrijden. Het was inderdaad een historische verkoopdag op de REO Veiling", besluit Rik Decad.

www.reo.be
Publicatiedatum: