Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Grote spruitenproductie door hoge temperaturen

Vanwege de ongewoon hoge temperaturen dit najaar heeft de spruitenproductie in het Verenigd Koninkrijk een recordvolume bereikt. Volgens telers hebben de vele zonuren in de maand september grotere spruiten opgeleverd. Het zachte herfstweer hield aan tot half november. Gedurende de laatste vier weken liep de temperatuur in het Verenigd Koninkrijk nog op tot 15 graden Celsius. 

De huidige koudeperiode zal de verdere groei van de groente vertragen. In een poging om voedselverspilling te verminderen, heeft de coöperatie haar specificaties voor maatvoering echter aangepast. Hierdoor kunnen telers grotere volumes van hun oogst op de markt brengen. Momenteel worden deze maten, voor €0,69 per 450 gram verkocht door retailer Good Housekeeping.

Jayne Dyas, secretaris van de Brassica Telersvereniging, vertelt dat in het hele Verenigd Koninkrijk recordvolumes zijn geoogst met veel grote maten. "De oogst van 70.000 ton van vorig jaar zal dankzij de hoge temperaturen van dit seizoen mogelijk overschreden worden.

TH Clements, één van de grootste spruitentelers in het Verenigd Koninkrijk, levert aan retailer Tesco. Commercieel directeur, Richard Mowbray, legt uit dat spruiten normaliter rond de 30 mm in diameter zijn en zo'n 15 gram wegen. "De spruiten die nu geoogst worden, hebben een diameter van meer dan 50 mm en een gewicht van ruim 50 gram."

Meer dan 80% van de totale spruitenverkoop in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats in de laatste twee weken voor Kerstmis. De huidige, koelere weersvooruitzichten zijn gunstig voor de spruitenteelt. De groei van de spruiten zal vertragen en de planten zullen hun blad laten vallen, wat de oogst vergemakkelijkt.

Patrick Keane, van Waitrose, geeft aan dat het moeilijk te voorspellen is of de aanvoer grotere formaten aan zal houden tot aan de feestdagen.
De seizoensrun op spruiten is bij Waitrose echter al van start gegaan. De verkopen zijn met 20% gestegen. Naast traditionele spruiten, biedt de retailer ook, flower sprouts, groene en rode spruitenstengels, alle van Britse bodem.

Marks&Spencer heeft dit jaar de primeur met 'Brusselsmole' een variatie op guacamole, bereid met gepureerde spruiten in plaats van avocado's. Ook heeft de retailer zijn assortiment uitgebreid met een traditionele Engelse varkenssaucijs waar verse spruiten in verwerkt zijn en een spruitensalade. 

Asda brengt dit jaar rode spruiten en spruitenkoolsla op de markt.


Bron: theguardian.com
Publicatiedatum: