De Israëlische minister van landbouw, Uri Ariel, verwelkomde afgelopen week zijn Chinese ambtgenoot, Yu Xinrong, voor een officieel bezoek. Het resultaat van de bijeenkomst was een gezamenlijk actieplan met als doel om de samenwerking tussen de twee landen in de agrosector te versterken gericht op de handel, joint ventures en onderzoek en ontwikkeling. Minister Ariel: "We zijn blij met de economische en commerciële samenwerking tussen Israël en China. Er zijn al vele successen, maar dat is niet voldoende. Er moet meer worden gedaan om de relatie tussen onze landen en het doel van deze bijeenkomst kracht bij te zetten. De export naar Azië moet onze producenten helpen en de schade van de situatie in Europa inperken."

De centrale items uit de overeenkomst:
  • Oprichting van een commissie met vertegenwoordigers van elk land om de samenwerking tussen de landen te verbeteren.
  • Bevordering van de bilaterale handelsinitiatieven met als doel het versnellen van de handel in agroproducten tussen Israël en China tot een doelstelling van 420 miljoen euro in 2020.
  • Technologische uitwisseling op het gebied van genetische manipulatie, woestijnlandbouw, plantaardige en dierlijke behandelingen en voedselveiligheid.
  • Opzetten van opleidingsprogramma's voor de Israëlische producenten in China, met behulp van de Agricultural University in Beijing en voor Chinese belanghebbenden met de begeleiding van het Israëlische ministerie.
  • Financiering van joint ventures in de vorm van agrarische projecten in beide landen als ook in Afrika.
Bron: agronet.co.il