Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export Azie wakkert aan

Frankrijk: grotere appelproductie en betere prijzen

Volgens Agreste lag de Franse appelproductie op 1 november naar schatting 7% boven het productievolume van 2014 en benaderde de productie 1,63 miljoen ton, wat binnen het gemiddelde van 2010-2014 is. Vruchtzetting, formaat, kleur en groeiomstandigheden waren over het algemeen uitstekend en ook de oogst vond onder gunstige omstandigheden plaats.

In alle teeltgebieden, heeft de neerslag in het najaar gezorgd voor grotere formaten. Ondanks de stormen in augustus, waren zelfs in de regio Midi-Pyrénées, waar de appeloogst als laatste plaatsvindt, de geoogste volumes groter dan die van 2014.

De verkopen kwamen dit seizoen wat trager op gang en waren in Zuid-Oost Frankrijk enigszins vertraagd. Dit is voor de binnenlandse echter minder belangrijk dan voor de export. In september was er een grote vraag voor verre export maar de vraag binnen de EU was kleiner omdat daar grote volumes lokale appelen op de markt kwamen.

De prijzen waren stabieler dan gedurende dezelfde periode vorig jaar, +24%/september 2014. Tegen het einde van oktober daalden de prijzen, maar bleven deze wel boven het niveau van het gemiddelde van 2010-2014: +8%. De exportprijzen lager hoger dan de binnenlandse prijzen.

De export naar Azië wakkerde aan in oktober, terwijl de export naar andere verre bestemmingen terugliep. De export binnen Europa verliep rustig met concurrentie vanuit Italië.

Prognosfruit kondigde aan dat de Europese appelproductie in 2015 5% lager was dan die in 2014, maar 11% boven het gemiddelde van de jaren 2010-2015 uitkwam. Noord-Europese landen zagen hun productie gedurende het jaar teruglopen: Duitsland -21%, België -19%, Nederland -7%.

Als gevolg van verminderde volumes en lagere prijzen nam gedurende het seizoen 2014-2015 het indexcijfer van de omzet met 24% af op jaarbasis en met 15% ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 2010-2014.

Publicatiedatum: