Duitsland: groenten en fruit duurder door inflatie
Het gemiddelde prijsniveau bij voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken verhoogde zich sinds vorig jaar met gemiddeld 2,1 procent. Hierbij waren echter aanzienlijke verschillen te zien. Met name bij groenten (inclusief aardappelen) en bij fruit moesten de consumenten met +13,8 procent c.q. +8,3 procent vergeleken bij vorig jaar aanzienlijk meer betalen.
Enkele producenten werden nog eens aanzienlijk duurder dan dat. Zo was bloemkool twee derde duurder dan in oktober 2014 en paprika bijna 50 procent duurder. Verder waren er duidelijke prijsverhogingen bij onder andere selderij (+33 procent), aardappelen (+31 procent), tomaten (+28 procent), wortelen (+23 procent), peren (+19 procent) en appelen (+15 procent).
Naar verhouding voordelig waren komkommers (-1,8 procent vergeleken bij vorig jaar, -29 procent vergeleken bij vorige maand) en sinaasappelen (+0,8 procent vergeleken bij vorig jaar, -7,7 procent bij vorige maand), evenals zuivelproducten en eieren met -6,0 procent vergeleken bij vorig jaar en +0,7 procent vergeleken bij vorige maand, maar ook suiker met -16,5 procent vergeleken bij vorig jaar en +0,4 procent vergeleken bij vorige maand.
Bron: www.statistik-mv.de