Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri start proef kiwiteelt in China

Zespri bereidt zich voor op de teelt van kiwi's in China. Daarvoor werd 19 november in Nieuw-Zeeland een 'memorandum of understanding' ondertekend met de Chinese autoriteiten. Vanaf april 2016 moeten er tests gedaan worden met de teelt van de kiwi in de provincie Shaanxi. Dat meldt de NZ Farmer op haar website.

De overeenkomst werd getekend door Zespri en de Fruit Industry Management Bureau van Shaanxi en stelt dat de partijen gaan samenwerken om de kiwiteelt in de provincie te ontwikkelen. Naast proefvelden moet er een kenniscentrum komen in Hanzhong.De Chinese provincie is de grootste teeltregio ter wereld met veertig tot vijftig procent van de Chinese productie. Jaarlijks wordt er in China naar schatting zo'n 1,3 miljoen ton kiwi's geteeld, alles voor de binnenlandse markt. Ter vergelijking, Nieuw-Zeeland oogst jaarlijks zo'n 400.000 ton. Het grootste deel van de teelt is groen. Daarnaast zijn er kleine teelten van de gele en rode variëteiten.

Dat er zoveel kiwi's geteeld worden in China vormt ook een bedreiging voor Zespri, maar CEO Simon Limmer wijst op de voordelen van de teelt op het noordelijk halfrond. Binnen één tot twee jaar zal China de grootste exportbestemming voor de kiwi's in volume zijn. Binnen twee tot drie jaar is China ook de grootste in waarde. Alleen dit seizoen al steeg de afzet naar China met veertig procent. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf verwacht 18 miljoen trays uit Nieuw-Zeeland en 2 miljoen trays uit andere landen op de Chinese markt af te zetten."Het is een kritische markt," zei CEO Simon Limmer. "Er ontstaat een middenklasse die gefocust is op labels, voedselveiligheid en kwaliteitsproduct. We hebben een sterke positie met ons label daar." Er zouden nog geen plannen zijn om direct kiwigaarden aan te planten, zoals die wel in Italië, Frankrijk, Japan en Korea staan. Het fruit uit deze landen vult het Nieuw-Zeelandse seizoen aan tot een jaarrond aanbod.

China is de bakermat van de kiwi, is 's werelds grootste producent en staat op de nominatie om uit te groeien tot de grootste consument van de Zespri's. De Chinezen zijn positief over deze stap, aldus professor Henry Chung. "De kiwi was niet succesvol tot Nieuw-Zeeland het fruit ging telen, dus het zal voor Zespri een eer zijn om terug te keren naar de oorsprong."

Bron: NZ Farmer
Publicatiedatum: