Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands hardfruit mag per direct naar Vietnam

Vietnam heeft met onmiddellijke ingang de grens geopend voor Nederlandse appelen, peren en begoniastekken. De waarde van de Nederlandse export van deze producten naar Vietnam wordt de eerste jaren geschat op zo'n 2 miljoen euro. Binnen vijf jaar kan dit groeien naar zo'n 7,5 miljoen euro.

Goed nieuws voor fruitsector
Staatssecretaris Van Dam: "Dit biedt nieuwe kansen voor onze telers. Samen met de sector is hard gewerkt om Nederlands fruit te kunnen gaan verkopen aan Vietnam. Deze mogelijkheid is welkom als alternatief vanwege de Russische boycot. Mooi dat we deze stap vooruit nu kunnen zetten."

Vraag naar jonge planten en zaaizaden neemt toe

De belangstelling in Vietnam voor de drie nu toegelaten Nederlandse producten is groeiende. Dit bleek ook tijdens een in september door Nederland georganiseerde handelsmissie. Vietnamese importeurs en supermarktketens zijn serieus geïnteresseerd in appels en peren uit ons land en staan klaar om de eerste orders te plaatsen. Door de groei van de eigen tuinbouwsector in Vietnam neemt ook de vraag naar uitgangsmateriaal zoals jonge planten en zaaizaden toe.

Onderhandelingen afgerond
Het afgelopen jaar is extra inzet gepleegd om toegang te krijgen tot de Vietnamese markt. In september bezochten de Vietnamese autoriteiten Nederland. In nauw overleg met de betrokken koepelorganisaties (GroentenFruit Huis, NFO en Plantum) werden verschillende bedrijven bezocht, waaronder telers in de Betuwe en exporteurs in hardfruit en stekmateriaal. Afgelopen week zijn de onderhandelingen afgerond tussen het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en het Vietnamese ministerie van Landbouw over de plantgezondheidseisen, die aan de import worden gesteld.

Bron: Rijksoverheid
Publicatiedatum: