Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Israëlische techniek in Russisch complex

“Rusland stap dichter bij zelfvoorziening”

De boycot zou meer concurrentie veroorzaken in Europa, betoogt de Russische gezant in Brussel. Israëlische bedrijven bouwen een opslag nabij Vladivostok. In de komende jaren moeten er meer volgen, wat Rusland dichter bij zelfvoorziening brengt. Volgens Rusland ligt het land voor op schema met deze doelstelling en is het land grotendeels zelfvoorzienend. Een kassencomplex dat vorig jaar werd geopend oogstte dit jaar al 10.000 ton komkommers en een partij paprika's werd vernietigd. Tot slot is Rusland bereid Oekraïne uitstel van betaling te geven, wat een voorzichtige beweging richting het Westen lijkt.

Russische sancties veroorzaken concurrentie EU
Volgens de Russische handelsgezant in België Anatoly Gorshkovas leidt de boycot tot toenemende concurrentie binnen de EU. Belgische telers voelden de gevolgen van de boycot, volgens rapporten is de handel gedaald met 5,5 procent als gevolg van de boycot. Volgens de Russische gezant heeft Europa weinig mogelijkheden om de gevolgen van de sancties op te vangen. Subsidies liggen voor de hand, maar er zijn te weinig fondsen beschikbaar, aldus Gorshkovas. Ook zoeken naar nieuwe markten is volgens hem moeilijk vanwege de economische malaise wereldwijd. Daarom, zo concludeert hij, gaan de Europese landen de concurrentie met elkaar aan.Israëlische techniek in Russisch complex
In het oosten van Rusland, nabij Vladivostok wordt een nieuw landbouwcentrum gebouwd met hulp van Israëlische technieken. Het is het eerste van vijftien projecten die verspreid over Rusland gebouwd gaan worden met hulp van Israëlische bedrijven, zo bleek tijdens de Eastern Economic Forum in Vladivostok. Ongeveer zestig procent van het centrum wordt gebruikt voor de opslag van groenten, fruit, aardappelen, vlees en vis. En naast dat het centrum zo'n 400 arbeidsplaatsen oplevert, wordt het verkoopsysteem zo geautomatiseerd dat er niets meer onder de toonbank verkocht kan worden. De Russische overheid investeert fors in dergelijk opslagfaciliteiten. Streven is om met de betere opslag de voedselprijzen met 15 tot 25 procent te laten dalen, daarnaast moet het de landbouwsector dertig tot vijftig procent meer inkomsten bieden.

Rusland stap dichter bij zelfvoorziening
Volgens cijfers die het Russische Ministerie voor Landbouw onlangs presenteerde, loopt het land voor op het gestelde schema naar zelfvoorziening. Volgens de cijfers is het land 87 procent zelfvoorzienend, volgens de gestelde richtlijn uit 2010 zou dat nu 85 procent moeten zijn. Voor aardappelen zou het land zelfs 97,4 procent zelfvoorzienend zijn, streefdoel was 95 procent.

Kassencomplex in Rusland produceert 10.000 ton komkommers
In de regio Volgograd, nabij Volzhsky, is vorig jaar een kassencomplex van vijf hectare geopend. Het complex is voorzien van nieuwe technieken waardoor er ook in de koude wintermaanden geteeld kan worden. Dit jaar zijn er komkommers geteeld onder het Botanika-label. Dit jaar werd er volgens de cijfers al 10.000 ton geoogst, een forse stijging. De oorsprong van het complex ligt in het Sovjet tijdperk, toen de eerste kassen op deze locatie werden gebouwd. In de jaren na het uiteenvallen van de Sovjet Unie raakte het complex in verval. Begin jaren 2000 werd het complex opgekocht en gerenoveerd. De regionale vraag zou volledige voorzien kunnen worden met komkommers uit deze kas. De komkommers en tomaten onder het Botanika-label worden in een groot deel van Rusland vermarkt.

Oekraïense export gestegen
Tussen januari en oktober is de export van Oekraïne gestegen. De tomatenexport naar de EU kwam uit op 4.000 ton, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Het grootste deel van deze tomaten werd naar Polen geëxporteerd. De uitvoer van appelen steeg fors van 113 ton in 2014 naar 2.020 ton in 2015. Wit-Rusland is de belangrijkste markt voor de Oekraïense producten met een marktaandeel van 75 procent in de tomatenuitvoer. Het is ook de belangrijkste markt voor appelen. In totaal exporteerde Oekraïne 15.000 ton naar Wit-Rusland. Vermoedelijk worden veel van de producten via Wit-Rusland naar Rusland vervoerd. Dat vermoeden wordt gesteund door onder andere de plotselinge stijging in de uitvoer van appelen naar Wit-Rusland in oktober, toen de Krim de grenzen sloot voor de Oekraïense appelen.

Russische supermarkten betalen telers vooruit
Drie supermarktketens in Rusland, Aleks, Pyaterochka en Verny, zijn overeen gekomen telers voor de komende oogst vooruit te betalen, melden Russische media. De supermarkten in de regio Vladimir zeggen ook volgend jaar groenten en aardappelen uit de regio te kopen. De samenwerking kwam begin dit jaar tot stand.

Rusland vernietigt 14 ton paprika
De fytosanitaire dienst in Rusland heeft onlangs 14 ton paprika's vernietigd. De partij werd onderschept in de regio St. Petersburg. Het zou gaan om illegaal geïmporteerde paprika. In de bijgevoegde documenten ontbrak informatie over de fytosanitaire inspectie en de logistieke route die de partij aflegde was verwarrend. De paprika's zouden volgens de documenten afkomstig zijn uit Israël, maar dat kon niet worden bevestigd.

Rusland bereid tot uitstel betaling voor Oekraïne
Voor het einde van het jaar moet Oekraïne drie miljard dollar terugbetalen aan Rusland. Waar eerder de Russische houding nogal star was, lijkt er nu ruimte voor onderhandeling te ontstaan. Wel wil Rusland dan en garantie van een kredietwaardige partner, zoals de EU of de VS. Daarmee lijkt Poetin enige toenadering tot het Westen te zoeken en gebruikt het hij momentum dat is ontstaan in de afgelopen weken.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.