Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Damen, Specialist kwaliteit KCB:

"Kwaliteit Spaanse producten matig"

Deze week zag Peter Damen, kwaliteitsspecialist van het KCB, veel producten uit Spanje. Hierbij ging het om de meeste groenten en fruit, die we in Nederland ook verbouwen. In zijn totaliteit waren de Spaanse producten goed van kwaliteit maar wel met een paar negatieve uitschieters.

Tomaten waren er nog volop uit Nederland maar ik zag ook Spaanse. De kwaliteit van beide herkomsten was goed maar de stelen van de trostomaten waren niet altijd even vers. In een partij vleestomaten zag ik open beschadigingen door de steel, die meestal opgedroogd waren maar in een enkel geval niet. Daarop ontstond meteen een rotte plek. Paprika's uit Spanje vond ik matig. De grove sortering (90-110) vertoonde zoveel gebreken, dat ik in no time voldoende materiaal had voor een instructie. Ook was de spanning van de partijen af, een kenmerk voor een wat oudere partij.

Spaanse ijsbergsla was echter van heel goede kwaliteit. Grote compacte bollen van 10 in een doos, die goed aangesloten lagen. Daar tegenover stond een armoedig partijtje Nederlandse door rode nerven en een teveel aan los blad, doordat vele kroppen "in het leven" waren gesneden. Nederlandse Chinese kool, paksoi en prei waren van prima kwaliteit. Daarmee kunnen we de strijd goed aan. Een partij Nederlandse grove glassla was van goede kwaliteit evenals een partij andijvie.

Samengevat zag ik op de bedrijven, die ik bezocht meer Spaanse dan Nederlandse producten. De Spaanse kasproducten vond ik maar zozo, maar de Nederlandse vollegrondsgroenten zagen er prima uit.

Peter Damen
Specialist kwaliteit KCB

Publicatiedatum: