Ondanks de ongunstige economische omstandigheden heeft de Franse groep Bonduelle een continu stijgende omzet in Rusland geboekt. De groep investeert nu in het versterken van de lokale aanwezigheid.

Sergueï Kovalev, hoofd van Bonduelles agro-industriële complex: "We hebben hier een recordproductie geleverd, met een oogst van 32.500 ton erwten. Natuurlijk hebben we veel te danken aan het weer, maar ook aan onze kennis en beheersing van technieken." Aan het begin van het millennium overtuigden landbouwkundige tests de groep om te investeren in de zwarte klei van Krasnodar. Bonduelle verbouwt nu groenten op 11.000 hectare in die regio en regeert daardoor over de groenteconservenmarkt.

Het bedrijf is actief in Rusland sinds 1995 toen het eigen producten uit Hongarije ging importeren. De financiële crisis die Rusland trof in 1998, leidde ertoe dat Bonduelle in 2004 haar eerste winkel opende in Novotitarovskaya, Noord-Krasnodar. Een tweede winkel werd geopend in Timachevsk, waar de groep haar 20-jarig bestaan in Rusland viert.

Christophe Bonduelle, CEO van de groep, vertelt dat het exporteren van de conservenproducten naar een ver land als Rusland onmogelijk is. "De logistieke kosten zouden hoger uitvallen dan de kosten van het product zelf."

Het merk is nu bekend in Rusland en de groep is van plan de lokale productiecapaciteiten te ontwikkelen door de volgende twee jaar €5 miljoen te investeren. De heer Bonduelle: "We zijn nog niet autonoom en moeten ons aanbod nog steeds opvullen met wat import. Wanneer we capaciteit toevoegen, stijgt ook onze verkoop." Rusland als locatie is ook een strategische zet van de groep aangezien het van daaruit exporteert naar andere CIS-landen: Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië.

Gezien de huidige economische sancties tegen Rusland en Poetins embargo op agrarische levensmiddelen doet Bonduelle het nog goed, omdat ze 70% van hun koopwaren in Rusland produceren en omdat de rest (geconserveerde producten) niet op de lijst van verboden producten staat. De CEO laat echter weten: "We worden niet beïnvloed door het embargo, maar door de enorme devaluatie van de roebel." Hij gelooft dat de crisis een stimulans kan zijn om de lokale aanwezigheid te versterken en de afhankelijkheid van de import te verminderen.

Op dit moment lijkt de groep het assortiment diepvriesproducten wegens het embargo in de wacht te hebben gezet, maar deze producten hebben slechts een klein aandeel in de omzet. De groenten die gebruikt worden, komen uit Polen en Bonduelle heeft geen diepvriessector in Rusland. De groep vindt het moeilijk om genoeg gekwalificeerde technici en agronomen te vinden en laat weten een partnerschap te hebben gesloten met Krasnodar Universiteit.