Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees de Mooij:

"Franse klanten zijn verbijsterd, handel is stilgevallen"

Tholen - Als Frankrijk-specialist liep Cees de Mooij van Gebr. de Mooij uit Oegstgeest vorige week nog voor een klant door Parijs. Op vrijdag volgden de terroristische aanslagen waarbij 129 mensen om het leven kwamen. "Onze klanten reageren verbijsterd. Men is ontdaan en weet niet hoe men ermee om moet gaan. Het komt plots zo dichtbij. Voor hen is het nog veel erger dan voor ons natuurlijk", vertelt de handelaar.

Logischerwijs is de AGF-verkoop bijzaak geworden. "Ik hoef mijn klanten in Parijs ook echt niet te bellen vandaag. Zaterdagmorgen viel de verkoop al stil. De standplaatsen op de markt werden gesloten en onze vaste klanten hadden geen handel nodig. De markt- en kleinhandel valt helemaal weg en dat werkt door richting de grossiers. Dat zal nog wel een paar dagen duren", verwacht Cees.

Stefan Mesman, verantwoordelijk voor de planning bij C. Vreugdenhil transport, belde gelijk na de aanslagen met het kantoor in Parijs, waar het gelukkig rustig was. "Op Rungis lijkt alles door te gaan zoals altijd. Het is iets rustiger dan gemiddeld. De komende dagen zullen de gevolgen duidelijker zijn, maar over het algemeen is de Franse markt vrij onvoorspelbaar en valt er geen peil te trekken op de gevolgen."

Ook Veiling Hoogstraten exporteert veel naar Frankrijk. Jan Engelen reageert geschokt over de situatie in Frankrijk. "Het is een drama, het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Toch vind ik dat we bij zo'n situatie ook niet te veel moeten gaan roepen welke invloeden dat kan hebben op bijvoorbeeld de economie. Toeristen zullen misschien wegblijven, maar wij kunnen niet echt een link leggen met de handel op dit moment. Van andere gebeurtenissen in het verleden merk je dat mensen in de omgeving vaak de draad snel weer oppakken. Iedereen is er zeker mee bezig, maar men gaat verder en stopt ook niet met eten."

Grenscontroles
Naar aanleiding van de aanslagen hebben diverse landen de grenscontroles opgeschaald en geïntensiveerd. TLN adviseert haar leden rekening te houden met vertragingen en extra inspecties aan de grensovergangen met Frankrijk. Qua reis- en transportadvies volgt TLN de lijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor Frankrijk is op dit moment niet gewijzigd en dus is er geen reden om transporten om te boeken of te annuleren.

Reisadviezen via app
TLN adviseert haar leden echter wél om extra waakzaam te zijn in Frankrijk in het bijzonder bij transporten in de omgeving van Parijs. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een app voor de smartphone, die reisadviezen geeft (BZ Reisadvies). Deze kan behulpzaam zijn voor chauffeurs bij het checken van de actuele situatie in Frankrijk. Ook bevat de app belangrijke telefoonnummers in geval van twijfel of onraad. TLN volgt de situatie in Frankrijk op de voet en roept haar leden op om ervaringen en incidenten de komende dagen te melden via [email protected] of 088-4567567