Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verpakking onder beschermde atmosfeer verlengt houdbaarheid cactusvijgen

Cactusvijgen zijn een zoete, sappige exotische fruitsoort. Mexico is wereldwijd de grootste leverancier van cactusvijgen. Een groot gedeelte van het fruit gaat na de oogst echter verloren als gevolg van ontoereikende opslagfaciliteiten. De voornaamste oorzaken van bederf zijn bacteriegroei, verkleuring van de schil en uitdroging.

Onderzoekers van de Universiteit Las Américas Puebla hebben het effect van een aantal gewijzigde atmosfeer- en temperatuursomstandigheden op de fysico-chemische, microbiologische, anti-oxidante en sensorische eigenschappen van de Villanueva cactusvijg onderzocht.

Een Villanueva cactusvijg weegt gemiddeld 100 gram en bestaat voor 51,6% vruchtvlees en voor 47,4% uit schil. De hoeveelheid oplosbare stoffen (13,5%), pH (5,37) en getriteerde zuurgraad (0,07%, citroenzuur) zijn vergelijkbaar met de fysico-chemische eigenschappen van andere cactusvijgvariëteiten.

Voor het onderzoek werden onverpakte cactusvijgen gebruikt, (WOP, controlegroep), verpakte cactusvijgen, die bij een passieve atmosfeer werden bewaard, (PA), en fruit dat bij een actieve atmosfeer, (AA), werd opgeslagen, bij temperaturen van respectievelijk 4, 10 en 27 graden Celsius. Het fruit werd vervolgens iedere 10 dagen, gedurende een periode van 40 dagen, beoordeeld op gewichtsverlies, kleur, stevigheid (geschild en ongeschild), bio-actieve stoffen, aanwezigheid van ziekteverwekkers en sensorische kenmerken. De sensorische eigenschappen van zowel de geschilde als de ongeschilde cactusvijgen werden beoordeeld op een 7 puntsschaal, waarbij 7 de hoogste score betekende. Het fruit werd geproefd door een testpanel, bestaande uit telers en consumenten. De cactusvijgen werden onder meer beoordeeld op kleur, textuur en smaak. 


Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de cactusvijgen die bij een passieve of actieve atmosfeer bewaard werden minder snel gewicht verloren en uitdroogden. Ook de kleur bleef behouden, wat tot een betere acceptatie van het product leidt door de klant. De bewaaromstandigheden hadden geen invloed op de kleur van geschilde cactusvijgen. De indringingsweerstand was lager bij cactusvijgen die onder passieve en actieve atmosfeer werden bewaard dan bij onverpakt fruit. De fenolische stoffen namen toe tijdens de bewaarperiode en bleven in verhouding met de antioxidantwerking. Na een bewaartijd van 20 dagen was de antioxidantwerking afgenomen. De aanwezigheid van ziekteverwekkers nam toe in de verpakking onder beschermde atmosfeer. Bij het bewaren op lage temperaturen werd de bacteriegroei echter juist beperkt. Het testpanel stelde verkleuringen vast bij cactusvijgen die bij 10 graden bewaard werden. De kleur van ongeschilde cactusvijgen is echter een belangrijk criterium voor de consument. 


Het volledige onderzoeksrapport is online terug te lezen op:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415301332

Bron: Carlos Enrique Ochoa-Velasco, José Ángel Guerrero-Beltrán, 'The effects of modified atmospheres on prickly pear (Opuntia albicarpa) stored at different temperatures', January 2016, Postharvest Biology and Technology, Vol. 111, pages 314–321.

Contacts:
José Ángel Guerrero-Beltrán
Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental
Universidad de las Américas Puebla

Sta. Catarina Mártir, Cholula,
72820, Puebla, México
Email: [email protected]
Publicatiedatum: