Een Villanueva cactusvijg weegt gemiddeld 100 gram en bestaat voor 51,6% vruchtvlees en voor 47,4% uit schil. De hoeveelheid oplosbare stoffen (13,5%), pH (5,37) en getriteerde zuurgraad (0,07%, citroenzuur) zijn vergelijkbaar met de fysico-chemische eigenschappen van andere cactusvijgvariëteiten.
Voor het onderzoek werden onverpakte cactusvijgen gebruikt, (WOP, controlegroep), verpakte cactusvijgen, die bij een passieve atmosfeer werden bewaard, (PA), en fruit dat bij een actieve atmosfeer, (AA), werd opgeslagen, bij temperaturen van respectievelijk 4, 10 en 27 graden Celsius. Het fruit werd vervolgens iedere 10 dagen, gedurende een periode van 40 dagen, beoordeeld op gewichtsverlies, kleur, stevigheid (geschild en ongeschild), bio-actieve stoffen, aanwezigheid van ziekteverwekkers en sensorische kenmerken. De sensorische eigenschappen van zowel de geschilde als de ongeschilde cactusvijgen werden beoordeeld op een 7 puntsschaal, waarbij 7 de hoogste score betekende. Het fruit werd geproefd door een testpanel, bestaande uit telers en consumenten. De cactusvijgen werden onder meer beoordeeld op kleur, textuur en smaak.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de cactusvijgen die bij een passieve of actieve atmosfeer bewaard werden minder snel gewicht verloren en uitdroogden. Ook de kleur bleef behouden, wat tot een betere acceptatie van het product leidt door de klant. De bewaaromstandigheden hadden geen invloed op de kleur van geschilde cactusvijgen. De indringingsweerstand was lager bij cactusvijgen die onder passieve en actieve atmosfeer werden bewaard dan bij onverpakt fruit. De fenolische stoffen namen toe tijdens de bewaarperiode en bleven in verhouding met de antioxidantwerking. Na een bewaartijd van 20 dagen was de antioxidantwerking afgenomen. De aanwezigheid van ziekteverwekkers nam toe in de verpakking onder beschermde atmosfeer. Bij het bewaren op lage temperaturen werd de bacteriegroei echter juist beperkt. Het testpanel stelde verkleuringen vast bij cactusvijgen die bij 10 graden bewaard werden. De kleur van ongeschilde cactusvijgen is echter een belangrijk criterium voor de consument.
Het volledige onderzoeksrapport is online terug te lezen op:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415301332
Bron: Carlos Enrique Ochoa-Velasco, José Ángel Guerrero-Beltrán, 'The effects of modified atmospheres on prickly pear (Opuntia albicarpa) stored at different temperatures', January 2016, Postharvest Biology and Technology, Vol. 111, pages 314–321.
Contacts:
José Ángel Guerrero-Beltrán
Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental
Universidad de las Américas Puebla
Sta. Catarina Mártir, Cholula,
72820, Puebla, México
Email: angel.guerrero@udlap.mx