Bijna 40 ton Moldavische appelen en pruimen werden teruggestuurd naar de exporteur. Volgens de Russische inspectie zijn de documenten niet orde. In Moskou deden twee parlementsleden een nieuw voorstel: sta de import van pro-Russische bedrijven toe. Daarmee willen de politici Europese bedrijven die lange relaties hebben in Rusland ontzien. De Duitse minister van Landbouw riep wederom op tot dialoog met Rusland.

Moldavische appelen en pruimen retour afzender
Op de grens tussen Wit-Rusland en Rusland is een partij appelen uit Moldaviƫ gestopt. De inspectie constateerde een fout in de papieren die de 19 ton appelen vergezelden. Volgens de dienst kwamen de data op de fytosanitaire documenten en de Wit-Russische re-exportpapieren niet overeen. Even verderop aan dezelfde grens werd 19,5 ton pruimen uit Moldaviƫ gestopt. Ook hier zou er volgens de inspectie met de bijgevoegde papieren gerommeld zijn. Beide partijen werden retour gestuurd aan de exporteur.

Russische politici: sta import toe via pro-Russische bedrijven
Aan de lange lijst voorstellen rond de boycot die in het Russische parlement worden gedaan, kan een nieuw voorstel worden toegevoegd. Parlementsleden Igor Zotov en Yara Lantratova hebben een voorstel ingediend om de import van geboycotte producten toe te staan, mits de exporterende partij pro-Russisch is, melden Russische media. Volgens de parlementariƫrs zou een register opgesteld moeten worden waarin bedrijven opgenomen worden die tegen de sancties zijn. Daarmee willen de politici het probleem oplossen dat bedrijven met jarenlange samenwerking in Rusland nu geconfronteerd worden met gesloten grenzen. Daarbij wijzen de parlementsleden op openlijke protesten tegen de sancties van Griekse, Duitse, Italiaanse en andere Europese bedrijven.

Duitsland roept nogmaals op tot dialoog
De Duitse minister van Landbouw heeft nogmaals benadrukt dat het belangrijk is de dialoog met Rusland open te houden. Vooral op het gebied van uitwisseling van technieken en innovaties is de relatie tussen Duitsland en Rusland van groot belang. Dat zei de minister na afloop van de Agritechnica.

'Einde aan Europese propaganda'
Voordat de EU en Rusland weer om tafel kunnen zitten moet er eerst een einde komen aan de russofobe berichtgeving in de Europese media, betoogt de Russische gezant binnen de EU. Hij beschuldigt de Europese media van een anti-Russische campagne.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.