"Welke kant het op gaat? Dat zal in de komende weken blijken. De periode na de jaarwisseling zal zeer bepalend worden voor het verloop van het seizoen", legt een Duitse groothandelaar uit. De appeloogst zal in Duitsland en Oostenrijk binnenkort worden afgesloten. Concrete cijfers verwachten de handel in de komende weken.De vraag vanuit de klant is momenteel beperkt. "Er is weliswaar vraag naar appelen, maar de herfsthandel verloopt in z'n totaliteit, zoals ieder jaar, erg rustig", aldus de deskundige. Bij de groothandelaren zijn Duitse appelrassen zoals Elstar, Boskoop, Royal Gala en Braeburn beschikbaar en deze domineren daar de handel.

Wanneer men naar de huidige situatie kijkt, is men op de appelmarkt voorzichtig optimistisch. "We denken dat dit een goed seizoen kan worden. De oogst is weliswaar niet zo groot als in het afgelopen jaar, maar de prijzen zijn beter", schetst de handelaar de situatie. Momenteel zitten veel bedrijven nog in de voorbereidingsfase van het seizoen. Er worden verkoopgesprekken gevoerd en er vinden proeverijen plaats om daarmee de koers voor een succesvol seizoen uit te zetten. "Op de markt heerst momenteel nog de prijzenstrijd om de appel", vertelt de vakman.

Na de recordoogst in 2014/15 verwachten de deskundigen dit jaar een oogstafname van circa 21 procent. Volgens de raming zal men in Duitsland dit jaar circa 885.000 ton appelen oogsten. Op basis van deze prognoses verwachten veel deskundigen betere prijzen.