Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polytechnische universiteit van Cartagena

Spanje: goede verwerking Bimi belangrijk behoud voedingswaarde

Javier Navarro Rico, promovendus aan de Polytechnische Universiteit van Cartagena (UPCT), verdedigde onlangs zijn proefschrift over Bimi. Dit is een natuurlijk hybride-ras tussen broccoli en Chinese kool. Bimi is gezond en rijk aan anti-oxidanten, maar heeft een optimale en minimale verwerking nodig om de houdbaarheid te behouden en verlengen en zijn gezonde eigenschappen te versterken.

Navarro Rico onderzocht in zijn proefschrift verschillende minimale verwerkingsmethoden en hun impact op de kwaliteit van Bimi in vergelijking met traditionele broccoli. De promovendus gebruikte technieken als electrolyzed water disinfection en stelde de groente bloot aan ultraviolet C-licht om de pathogenen te inactiveren. De technieken bleken zeer effectief met een verlengde houdbaarheid van vijftien dagen.

De Bimi wordt gekenmerkt door een bloem die lijkt op die van broccoli met een fijne en dunne steel, zoals die van asperges. De bloem kan rauw worden gegeten. Uit bloedonderzoek bleek dat in Bimi veel bio-actieve stoffen zitten (anti-kanker, anti-oxidant en anti-inflammatoire) die beter worden opgenomen dan de stoffen in broccoli, bloemkool of kool. Deze gegevens werden verzameld in samenwerking met het Voedingscentrum van het Reina Sofia Ziekenhuis in Murcia.

"Dit proefschrift geeft inzicht in de technologische condities voor de verwerking van Bimi, uitsluitend voor de Spaanse verwerkingssector met behoud van zijn gezonde eigenschappen," merkt Francisco Artés Calero op.

Bron: Polytechnic University of Cartagena
Publicatiedatum: