Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weer GMO-boete: 52 miljoen euro

Nederland moet 52 miljoen euro GMO-subsidie terugbetalen aan de Europese Unie. Dat blijkt uit een van de laatste brieven die staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer schreef in haar functie als staatssecretaris van Economische Zaken.

Het gaat dit keer een correctie naar aanleiding van een audit in 2009. Volgens de Europese Unie is de Gemeenschappelijke Marktordening Groente en Fruit niet correct uitgevoerd. "De oorspronkelijke verwachting van het correctievoorstel bedroeg een veelvoud van dit bedrag waarbij in het ergste geval kon worden uitgegaan van een bedrag van 187 miljoen euro", schrijft Dijksma. Daartegen is bezwaar gemaakt, waarna het bedrag bijgesteld werd naar 72 miljoen euro. Na nog een hoor- en wederhoorfase is het bedrag vastgesteld op 52 miljoen euro. Dijksma ziet geen mogelijkheden om hiertegen verder in beroep te gaan.

De steun moet teruggevorderd worden bij de eindbegunstigden omdat de subsidie anders wordt gezien als staatssteun - en dat mag niet. Toch lijkt het erop dat de sector momenteel niet hoeft te vrezen. "Mede naar aanleiding van de bevindingen van de audits van de Europese Commissie heb ik reeds alle terugvorderingen ingesteld, die ik naar mijn mening op grond van de toepasselijke regelgeving kan instellen", vindt Dijksma.

Er staat Nederland mogelijk nog meer te wachten. Over de audit onderzoeken uitgevoerd in 2009 en 2011 bevindt Nederland zich nog in de afrondende fase van de apurementsprocedures.
Publicatiedatum: