Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"LTO: "Keuringskosten zijn voor de overheid en niet voor het bedrijfsleven"

Boeren en tuinders willen niet langer opdraaien voor de kosten die ze moeten betalen voor de kwaliteitskeuring en keuring bij export van hun producten. Nederland legt die kosten als enige land in Europa op het bord van agrarische producenten en im- en exporteurs. De kostprijs ligt hierdoor hoger dan elders in de Europese Unie, waardoor boeren en tuinders hier op achterstand worden gezet. LTO Nederland dringt bij het kabinet andermaal aan op een gelijk economisch speelveld in Europa. "Deze extra kosten, soms tienduizenden euro's per bedrijf, horen bij de overheid. In andere landen zijn kwaliteitsbewaking en keuring van voedsel een publiek belang, maar hier wordt voedselveiligheid anders behandeld", stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

LTO Nederland pleit voor een sterke Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met een financiƫle impuls van 50 miljoen euro voor de NVWA kunnen volgens Maat meerdere problemen tegelijkertijd worden opgelost. "We pleiten voor gezaghebbende en goed functionerende autoriteit. Telkens nieuwe reorganisaties en daarmee stijgende kosten voor het bedrijfsleven vallen niet meer te rijmen met andere activiteiten van de overheid."

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven spannen zich gezamenlijk in om nieuwe exportmarkten aan te boren. Maat noemt het 'buitengewoon vreemd' dat met keuringskosten tegelijkertijd het Nederlandse product uit de markt worden geprijsd door de overheid: "Ik hoop dat de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken hier een punt van maakt. Bij de import van agrarische producten speelt een vergelijkbaar probleem met hoge NVWA-tarieven."

De lasten voor boeren en tuinders zijn de afgelopen jaren meer gestegen dan in omringende landen. Voorbeelden zijn hogere belastingen voor rode diesel en assurantie en de hogere keuringskosten in de vorm van 10 miljoen euro aan extra retributie voor de NVWA. Nederland verdient haar geld over de grens. De agrosector was afgelopen jaar goed voor een export van 83,6 miljard euro. Aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer pleit LTO voorts voor nieuw, krachtig beleid op het terrein van groene energie en asbestverwijdering. Voorts dringt LTO Nederland aan op ontwikkelagenda voor het groene middelbare beroepsonderwijs.

Bron: LTO
Publicatiedatum: