Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aubergineprijs onder de 50 cent

Tholen - Het Belgische aubergineseizoen is bijna afgelopen. Volgens teler Jurgen Franco van Topa uit Jabbeke is de prijs sinds half vorige week in elkaar gezakt. "Daarom zijn we ook een week vroeger met het afronden van het seizoen. De prijs kwam gisteren onder de 50 cent. Begin vorige week lag deze nog rond de euro. Toch is het nog vrij lang goed geweest."Niet ontevreden
Terugblikkend op het seizoen is hij niet ontevreden. "De minimumprijs lag iets lager dan vorig jaar, maar we hebben wel iets meer kilo's geoogst. Het is lang goed weer geweest, dus dat was ook een voordeel. Normaal gezien zit je aan het eind met veel kleintjes. Nu werden de aubergines wat dikker." Hij denkt dat de prijs van rond de 40 cent wel het minimum zal zijn. "De meesten hebben het seizoen nu ook wel afgerond."

Opplanten in december

"Vanaf volgende week zal de kas worden opgeruimd en op 17 december planten we op. Rond februari zal dan de eerste oogst weer komen." Jurgen verwacht voor volgend jaar een vergelijkbaar areaal in Nederland en Belgiƫ. Ik heb gehoord dat er iets afvalt en iemand uit gaat breiden, dus het zal niet veel schelen."

Zes jaar geleden startten Jurgen en Nancy Franco van Topa uit Jabbeke met de jaarrond teelt van aubergines.In de jaren 70 startte de vader van Jurgen met het teeltbedrijf. Bjorn, de broer van Jurgen, is de handelskant opgegaan met het bedrijf Rutoma en Jurgen koos ervoor om het teeltbedrijf over te nemen. Het areaal aubergines is zo'n 3,5 hectare. Topa beschikt over een WKK waarbij gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd wordt.

Voor meer informatie:
Jurgen en Nancy Franco
Topa
Eernegemweg 154
8490 Jabbeke
+32 (0)50 81 57 98