Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF steeds minder bitter

Het fruit en de groenten die we eten, smaken steeds minder bitter, maar bevatten daardoor ook minder gezonde bestanddelen. Dat moet blijken uit een nieuwe internationale studie die gepubliceerd is in het vaktijdschrift NewScientist. De bestanddelen, die voor een bittere smaak zorgen en tegelijk ook heel wat positieve effecten op de gezondheid hebben, de zogenaamde fytonutriënten, zijn steeds in kleinere getale terug te vinden in groenten en fruit.

Bitter in de mond maakt het hart gezond, zo luidt de volkswijsheid. Maar uit een studie die gepubliceerd werd in NewScientist blijkt nu dat onze groenten en fruit steeds minder bitter smaken, terwijl de bestanddelen die voor de bittere smaak zorgen, net heel wat positieve gezondheidseffecten hebben, onder meer ter bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Er is een algemene tendens naar zoetere smaken, zo blijkt.

Nochtans is die bittere smaak dus wel goed voor ons. Het superbittere naringine in witte pompelmoes zou bijvoorbeeld een ontstekingsremmende eigenschap hebben en de groei van borstkankercellen afremmen. En fytonutriënten in bittere cacao, koffie en bessen kunnen het risico op hart- en vaatziekten verkleinen omdat ze ontsteking verminderen en beschermingsmechanismen in de cellen activeren.

Dat nieuwe groente- en fruitvariëteiten minder bitter zijn van smaak, is volgens professor Maurice De Proft van het laboratorium voor plantenteelt aan de KU Leuven niet noodzakelijk het gevolg van een bewuste strategie. "Tuinders hebben dit niet bewust gedaan voor de smaak, wel voor de groeikracht van de plant. Witloof groeit nu eenmaal beter als het meer suikers uit zijn wortels haalt", aldus De Proft. "Door de toename van de zoetstoffen proeft het minder bitter, maar er zitten nog altijd evenveel gezonde bitterstoffen in witloof."

Bron: VILT
Publicatiedatum: