Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fer Smit en Gerard Breed, JH Wagenaar:

"Vraag naar kool kwam dit seizoen vroeg op gang"

Tholen - Er is momenteel sprake van een prima marktsituatie voor rode en witte kool. "Op dit moment zijn de telers met man en macht de oogst aan het binnenhalen. Het is de afgelopen weken fantastisch weer geweest en daardoor komt de kool netjes droog en schoon binnen. Het hele seizoen loopt de kool al vlot weg, we hebben nauwelijks voorraden en dat resulteert in goede prijzen. De prijzen van de dikke maten witte kool ligt rond de 23/24 cent en voor de dikke maten rode kool worden zelfs drie dubbeltjes neergelegd", vertelt Fer Smit van JH Wagenaar uit Hoogkarspel, onderdeel van The Greenery.De opbrengsten in Nederland noemt de handelaar 'gewoon goed'. "Het was door de weersomstandigheden geen makkelijk jaar, maar het is toch redelijk goed gekomen. We zijn erg blij met de kwaliteit en gaan met opgeheven hoofd de nieuwe maand in. De vraag naar kool is breed, maar komt hoofdzakelijk vanuit West-Europa. Zowel Engeland, Duitsland als de verwerkende industrie doen goed mee", vertelt Fer. Dat beaamt zijn collega Gerard Breed, die de export verzorgt. "Dat op dit moment de stemming goed is, moge duidelijk zijn. De kool wordt de komende weken overal binnengehaald en dan wordt de balans opgemaakt. Er zijn gebieden in Duitsland en Oost-Europa, waar door de droogte veel verloren is gegaan. Hierdoor is de koolvraag al vroegtijdig op gang gekomen, waardoor er in de eerste maanden van het koolseizoen goed is verkocht."

Er is vooral de laatste maanden, al vroegtijdig in het koolseizoen naast veel verkoop, ook veel vraag geweest. Deze vraag is door de hoge prijsvorming nog niet overal ingevuld. De volumes in Nederland en Duitsland lijken door de verkopen nu al aardig geslonken, wat uiteraard goed voor de prijsvorming is. De koolsituatie in Oost-Europa voor de Hollandse export richting het eind van het jaar en voor de tweede helft van het export seizoen, is nu nog moeilijk in te schatten", vervolgt Gerard. "Het huidige optimisme is echter nog geen garantie voor een goede afzet vanuit de bewaring voor de komende maanden. Er zijn ook veel gebieden waar de groeisituatie normaal schijnt te zijn. De komende weken zal duidelijkheid geven over de beschikbare volumes voor de tweede helft van het seizoen. Voorlopig zit de stemming er goed in."

Voor meer informatie:
Fer Smit
Gerard Breed
JH Wagenaar
Tel: 0228 - 565 365
Mob: 06 - 50 214 685
[email protected]
[email protected]