Polen: Hogere prijzen voor diepvriesgroenten

Een kleinere aanvoer van bevroren groenten op de Europese markt heeft zich vertaald in hogere prijzen voor deze producten. Volgens de verstrekte informatie (bron: Foodnews) is er een tekort aan bevroren uien, bloemkool en broccoli. Ook zijn er minder leveringen van wortelen, peterselie en groene bonen, aldus analisten van BGZ Bank BNP Paribas.

Volgens Foodnews bedroeg de gemiddelde prijs van Poolse bevroren uien in de eerste helft van oktober 0,43 euro per kg; een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In het seizoen 2015/2016 zullen de prijzen naar verwachting aanzienlijk stijgen. Volgens GUS bedroeg de binnenlandse productie van diepvriesgroenten in de eerste acht maanden van dit jaar 325.000 ton; 1,7 procent lager dan vorig jaar. PROFEL (European Association of Fruit and Vegetable Processors) stelde in augustus dat de productie van groenten voor de verwerkingssector mogelijk wordt getroffen door de droogte in andere (westerse) landen van de EU.

De kleinere aanvoer van groenten voor de verwerkingssector heeft bovendien geleid tot een stijging van de grondstofprijzen. Volgens de Institute of Agricultural and Food Economics bedroeg de aankoopprijs van geschilde uien voor verwerking in september gemiddeld 0,26 euro per kg; ongeveer 48 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. In het geval van bloemkool en broccoli waren de prijzen in september, in vergelijking met dezelfde maand van 2014, 7 procent hoger, terwijl wortelen ongeveer 30 procent duurder zijn dan vorig jaar. Alleen groene erwten en bonen hebben lagere prijzen dan in 2014.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.