Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavische telers maken protestlied

Europese export stijgt, maar niet voor AGF

Uit cijfers van de EU blijkt dat de export van landbouwproducten gestegen is, kanttekening is echter dat deze positieve ontwikkeling niet voor groenten en fruit geld. Sinds Rusland de grenzen sloot is er twaalf procent minder uitgevoerd. Moldavische telers maakten een protestlied tegen voedselvernietiging en de prijzen Oekraïne schieten omhoog. Niet alleen importproducten zijn duurder, ook door tegenvallende oogsten liggen de prijzen voor binnenlandse producten hoger. De Italiaanse regering wil bedrijven steunen die handel drijven met Italië en ziet potentieel in samenwerking met Rusland. De populariteit van Poetin is volgens Russische media nog nooit zo hoog geweest, oorzaak ligt vooral in de Russische inmenging in Syrië.

Europese export stijgt, maar niet voor AGF
De Europese export is in de eerste twaalf maanden nadat Rusland de grenzen sloot met 5,7 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, dat blijkt uit cijfers die de EU openbaar maakte. In de eerste helft van 2015 steeg de export aanzienlijk met een record in maart van bijna 12 miljard euro. De tweede helft van het jaar begon positief met een groei van acht procent in juli ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Groei was er vooral in de uitvoer naar de VS (+16%), China (+33%), Zwitserland (+5%) en in een aantal Aziatische markten, onder andere Hong Kong (19%) en Korea (+29%). Daarnaast steeg de uitvoer naar Arabische markten, zoals Saoedi Arabië (+10%), Verenigde Arabische Emiraten (+14%) en Egypte (+26%). Overigens gelden de positieve cijfers niet voor de handel in groenten en fruit. Tussen augustus 2014 en juli 2015 lag de uitvoer twaalf procent onder het niveau van een jaar eerder. Eenzelfde scenario geldt voor de uitvoer van zuivel, de vleessector liet wel groei zien. Klik hier om het rapport te lezen.

Moldavische telers maken protestlied
Telers in Moldavië brachten via YouTube een cover van Queens hit 'The Show Must Go On' als protest tegen de vernietiging van groenten en fruit. De clip toont telers van verschillende leeftijden en producten. De beelden laten de problemen zien waar de telers mee kampen, terwijl de groenten en fruit in Rusland vernietigd worden.



Nederland moderniseert Moldavische tuinbouw
Samenwerking in de tuinbouw is een speerpunt voor zowel Nederland als Moldavië, dat zeiden afgevaardigden van de twee landen tijdens een overleg. Nederland wil het Oost-Europese land helpen de teelt te moderniseren. Een Nederlandse delegatie bezocht het land en bedrijven in de sector. De Nederlandse delegatie prees de Moldavische aanpak van telersverenigingen voor kleine telers.

Prijzen Oekraïens importfruit omhoog
Peren, druiven, mandarijnen en sinaasappelen laten al enige tijd stabiele prijzen zien in Oekraïne, maar producten als feijoa, kiwi's en granaatappelen zijn voor de meeste consumenten buiten bereik. Vijgen kosten bijvoorbeeld 25 grivna (98 cent) en kaki's uit Azerbeidzjan kosten 80 grivna (3,14 euro). Volgens handelaren kunnen de prijzen niet zakken, omdat er geen binnenlandse productie is. Daarom hangt de prijs samen met de wisselkoers naar de dollar.
De hoge prijzen gelden echter niet alleen voor importfruit, voor binnenlandse producten zijn de prijzen gestegen door tegenvallende oogsten. Pompoenen, augurken en kool zijn bijvoorbeeld ook in prijs gestegen. Voor producten als bieten, peen en uien worden geen prijsstijgingen verwacht, de oogst van deze producten viel goed uit dit jaar.

Italië bereidt tot steun samenwerking Rusland
Tijdens een conferentie in Verona zei de Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling, Federica Guidi, dat het land bedrijven die handel drijven met Rusland wil steunen. "Italië staat klaar om bedrijven die samenwerken met Rusland te ondersteunen," aldus de minister. De overheid is bereid om bij te dragen aan de uitwisseling van technologie tussen Italië en Rusland. De samenwerking moet geïntensifieerd worden in sectoren die niet onder de economische sancties vallen.

Poetin nog altijd populair
Volgens een onderzoek onder de Russische bevolking steunt bijna negentig procent de Russische president, dat meldt RT.com. De groeiende populariteit van president Poetin zou samenhangen met de Russische interventie in het conflict in Syrië. De populariteit van Poetin is volgens de statistieken al tijden hoog. Sinds de annexatie van de Krim stijgt de president volgens de onderzoeken in aanzien onder de bevolking.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.