Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“weer een afzetmarkt erbij”

Nederlandse paprika mag naar China

Tholen - De Nederlandse paprika mag naar China. Daarover tekent staatssecretaris Dijksma vandaag een overeenkomst met de Chinese overheid. Zeven Nederlandse kwekerijen zijn geselecteerd om volgend seizoen diverse blok- punt- en snoeppaprika's te leveren.


Chinees enthousiasme bij Kwekerij H. van der Waal

Bij Kwekerij H. van der Waal zijn afgelopen jaar regelmatig Chinese auditeurs langsgekomen om de teelt en de verwerking te controleren. De betrokken kwekerijen moesten ook allerlei gegevens monitoren. "Alles netjes houden, goed aftekenen wat er gebeurd, alles up to date houden", somt Hans van der Waal op. "Intensiever dan de normale controles." Maar niet voor niets: zijn bedrijf maakt deel uit van de groep van zeven Nederlandse kwekerijen die paprika's mogen exporteren naar China. "Dat zal wel volgend jaar worden", verwacht Van der Waal. "We snijden nog twee weken en dan is het seizoen voorbij." Toch is hij opgetogen over het nieuws. "Het is voor ons een compliment, maar het is vooral goed voor het hele paprikaschap. Het is weer een afzetmarkt erbij. Vooral op momenten dat je in een overschotmarkt zit, is het belangrijk dat je genoeg afnemers hebt."

Grootste producent
Nederland is een van de eerste landen die paprika's gaat leveren aan China. China zelf is de grootste paprikaproducent ter wereld. "De vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt", verklaart staatssecretaris Dijksma. "En dan kijkt ook China naar Nederland met z'n innovatieve en duurzame kassen." Dat merkte Van der Waal ook bij een bezoek van verschillende Chinese journalisten twee weken geleden. Het GroentenFruitHuis regelde dit ter promotie van de Nederlandse paprika in China. "Dan vragen ze of ze de paprika's zo kunnen pakken en direct kunnen eten. Dat kan inderdaad gewoon."


Bezoek van Chinese journalisten aan de kwekerij


Drukte in de kas!

Exportgroei
Net als bij de export van paprika's naar Japan, kan de handel met China zich volgens de overheid zich sterk ontwikkelen: van een paar miljoen euro in de eerste jaren tot enkele tientallen miljoenen euro's op de langere termijn. Binnen vijf jaar zo'n vijftien miljoen euro, wordt geschat.

Van der Waal levert van 8, hectare blokpaprika's, zowel geel als rood. Hij start zijn teelt altijd redelijk vroeg en kan waarschijnlijk begin maart de eerste paprika's weer snijden. Hij levert via ZON fruit & vegetables en die verzorgen ook de verpakkingen. Vanaf volgend jaar dus met Chinese tekens? "Dat is allemaal mogelijk. Hoe ze vanuit China willen." Zelf is hij nog niet in het land geweest. Maar, als zijn paprika's daar liggen is dat misschien een mooie gelegenheid. "Om eens te kijken waar ze heengaan. Onze paprika's achterna."