Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse fruittelers draaien goed

De Zwitserse fruittelers kunnen ondanks de droogte een positieve balans van het zomerfruitseizoen opmaken. Het fruit rijpte onder goede omstandigheden, maar leed echter deels onder de zomerhitte, meldt de Zwitserse website swissfruit.ch.De totale oogst bereikte weliswaar niet helemaal dezelfde hoeveelheid als in het voorgaande jaar, maar lag nog steeds boven het langjarig gemiddelde. De Aziatische fruitvlieg was altijd aanwezig, maar veroorzaakte minder schade dan waarvoor gevreesd werd.

De bessen leden het meest onder de weersomstandigheden. Desondanks mag er over het algemeen een positieve balans getrokken worden. Het zomerfruitseizoen ging begin mei met de aardbeien van start, ongeveer een week later dan in 2014. De oogst nam vervolgens gestaag toe, echter remde koud weer in de tweede helft van mei de vruchtrijping af. Vanaf begin juni rijpten de aardbeien, die in de volle grond groeiden, vervolgens in alle regio's tegelijkertijd bij hoog zomerse temperaturen. De vraag binnen de retail kon het grote aanbod niet bijhouden. De aardbeien konden in deze periode niet zoals gewenst verkocht worden en producenten moesten deels flinke verliezen accepteren.

Vanaf midden juni ontspande de situatie en de aardbeien konden goed worden verkocht. Tot begin oktober werden er circa 7.326 ton aardbeien verkocht, 85% van de hoeveelheid van vorig jaar (8.720 ton). De eerste frambozen werden begin juni geoogst. De oogst nam vervolgens echter minder sterk toe dan in het voorgaande jaar, maar daardoor traden er op de markt ook nauwelijks problemen op. De hitte en de intensieve zonnestraling eind juni/ begin juli maakte het de frambozen echter moeilijk.

Vanwege zonnebrandschade konden veel frambozen niet verkocht worden. Desondanks is de verkochte hoeveelheid niet niks: met 1.355 ton ligt de oogst van 2015 slechts iets lager dan in 2014 (1405 ton). Ook bij de overige bessensoorten was er zowel qua hoeveelheid als qua kwaliteit opnieuw sprake van goede oogsten:
  • Blauwe bessen: 410 ton (2014: 458 ton)
  • Bramen: 397 ton (2014: 420 ton)
  • Aalbessen: 265 ton (2014: 278 ton)
  • Kruisbessen: 46 ton (2014: 45 ton)
  • Zwarte bessen: 16 ton (2014: 16 ton)

Publicatiedatum: