Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Eerste symptomen van overaanbod in hardfruit zijn zichtbaar"

Tholen - Volgens teler en handelaar Tony Derwael kunnen we de situatie in hardfruit het beste omschrijven als volgt: de laatste loodjes wegen het zwaarst. "Vanaf augustus, na Prognosfruit, heeft het letterlijk peren en appels geregend waardoor het fruit vijf millimeter dikker uitgroeide en 20% meer kilo's gaf dan eind juli werd geschat. Dit had een te kort aan frigo's en paloxen tot gevolg. Elk gaatje wordt gevuld, ook bij telers die verhageld zijn."

Hij vervolgt: "In vergelijking met de panieksituatie van vorig jaar met de Russische boycot en het feit dat het seizoen drie weken later viel, was er weinig activiteit in sortering. Hierdoor was er minder aanbod op een vrij rustige markt, weliswaar met hogere prijzen."Overaanbod
Hij geeft aan dat ze nu al de eerste symptomen zien van overaanbod. "Dit zie je aan buurlanden en regio's die zich, zoals elk jaar, proberen af te schermen door enkel lokaal product te verkopen en zo onze export lam leggen. Nu valt af te wachten hoe deze situatie zich ontwikkelt bij de grote broers zoals Polen waar men naar verluidt door de droogte 20% minder en kleinere appels plukt dan vooropgesteld. Ze verwachten nu 3,2 miljoen ton te oogsten ten opzichte van 3,8 miljoen ton dat begin augustus werd geraamd. Van de peren weten we dat zowel Spanje als Italiƫ minder geplukt hebben, wat ons ook goed zou uitkomen. Precieze cijfers zijn echter moeilijk vast te krijgen."

Hij vervolgt: "Op de rest van het noordelijk halfrond zou ook Amerika door de droogte minder en kleinere appels geplukt hebben, wat ons samen met de duurdere dollar zou kunnen helpen op exportmarkten zoals India en het Midden Oosten. Van China weten we dan weer dat ze een 20% grotere oogst hebben wat voor concurrentie kan zorgen op de Russische markt, temeer omdat ze goede vriendjes zijn en niet in de boycot zitten. Het blijft dus allemaal koffiedik kijken en we zullen moeten afwachten wat het zal geven. Helaas hebben we niet alles in de hand, enkel dat we door optimist te zijn niet vergeten te verkopen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - Belgiƫ
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
[email protected]