Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: zware regenval schaadt groenten in Abruzzo

Abruzzo is een van de Italiaanse regio's die de afgelopen dagen werd getroffen door zware regenval en overstromingen, zowel in de stad als op het platteland. De groentensector op de vlakte van la Piana del Fucino neemt de schade op. 


La Piana del Fucino.

Het aardappelseizoen was al voor 95% voltooid. Het wortelseizoen loopt nog tot het einde van november, zeker bij de grotere telers. Een teler vertelt dat de regen van vorige week hem deed vrezen voor het ergste, maar dat het weer later minder slecht werd. 

De opgeslagen wortelen kunnen de vraag tot eind februari of begin maart dekken. Hoe groot de schade is en welke volumes verloren zijn gegaan zal pas over een aantal weken duidelijk worden. "De prijzen voor wortelen zijn al sinds het begin van het seizoen (in juni) hoog geweest vanwege de kleine volumes," aldus een teler.

Andere producten, zoals spinazie en venkel, zijn gevoeliger voor vochtigheid. "Venkel lijkt niet zoveel schade ondervonden te hebben, maar de vraag vanuit andere regio's is klein, omdat men bang is dat onze venkel nu minder lang houdbaar zou zijn," zegt een handelaar. "Zeker Siciliƫ en Apuliƫ, die lokale productie op de markt hebben, zullen op dit moment geen venkel van ons kopen."

De spinazie op het land is nat en besmeurd met aarde. "De productie moet dus opnieuw gewassen worden met alle mogelijke gevolgen voor de kwaliteit. Ook de ijsbergsla heeft zwaar geleden onder het warme weer en de plotselinge regen. Op zeven pallets moesten we 1.000 kroppen weggooien!"

De komende tijd, waarin het steeds kouder wordt en de tuinbouw zich meer richt op herfst- en wintergroenten, zal la Piana del Fucino dus te kampen hebben met een tekort. De komende weken zal duidelijk worden of de deze situatie tijdelijk is en hoe groot het effect is op de prijzen. 
Publicatiedatum: