"Digitalisering ontwricht retail"
Jan-Willem Grievink, Food Service Instituut Nederland
Food chain in disruption?
Jan-Willem Grievink van het Food Service Instituut Nederland maakt duidelijk dat 'ontwrichting van de voedselketen' een factor is waarmee de supply chain moet kunnen omgaan. Digitalisering van de samenleving maakt dat de consument nu de regie voert in plaats van de retailers of leveranciers van merkartikelen. Lifestyle bepaalt het eetpatroon en aankoopgedrag van consumenten en traditionele verkoopkanalen zoals de supermarkt staan onder druk. Om te overleven in de supply chain is het noodzakelijk om behendig en snel in te spelen op het eet- en aankoopgedrag van de consument.
Oplossingen en efficiency door samenwerking
Andere belangrijke factoren die van invloed zijn op de supply chain zijn de toenemende verstedelijking waardoor het efficiënt, veilig en schoon beleveren van de supermarkten en de horeca in de binnensteden meer en meer een specialisme is geworden. Aangestipt is ook de Nederlandse Green Deal Zero Emission Stadslogistiek, die in 2014 is ondertekend door een groot aantal bedrijven, overheden en brancheorganisaties en waarin samenwerking om te komen tot oplossingen voor zero-emissie belevering van de binnenstad centraal staat. Samenwerking is ook aan de orde in de supply chain, Ahold's Mark van de Drift noemde als voorbeeld de Transport Control Tower, waarbij Ahold met zijn logistiek dienstverleners samenwerkt om te komen tot een hogere efficiency.
Meer informatie:
TLN
Renée Reijers
T: 06-51806340
E: Transfrigoroute@tln.nl