Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland hoeft weinig tomaten te importeren

"Het aanbod op de Zwitserse tomatenmarkt is goed, zegt Matija Nuic van het 'Verband Schweizer Gemüseproduzenten'. "In de zomermaanden is de binnenlandse productie over het algemeen in staat om aan de vraag te voldoen. Deels en afhankelijk van het weer is er import nodig. Het verdere groeipotentieel is bij de teelt van trostomaten en ronde tomaten echter gering."



Net zoals in Duitsland telt ook in Zwitserland de tomaat tot één van de meest geliefde groentensoorten. "Bij de Zwitserse consumenten neemt de tomaat de tweede plaats in, vlak achter wortelen", aldus Matija. "De vraag naar tomaten uit eigen land is goed en de Zwitserse tomaten worden dan ook doorgaans op de binnenlandse markt verkocht."

Het grootste deel van de Zwitserse tomatenproductie wordt in kassen of hoge tunnels geteeld. "De Zwitserse tomaten zijn over het algemeen tot eind oktober of begin november op de markt beschikbaar. Dat zal ook dit jaar weer het geval zijn", zegt Matija.

"De meeste afnemers kiezen gelukkig voor Zwitserse waren", schetst de deskundige de situatie. "Aan het begin en tegen het einde van het seizoen kan de vraag niet compleet met Zwitserse tomaten gedekt worden. In deze periodes moet het aanbod dan ook deels aangevuld worden met import. Het is echter ook duidelijk dat de productiekosten in Zwitserland hoger zijn dan in het buitenland. Daardoor ontstaat voor onze producenten een zekere prijsdruk."


Matija Nuic
Verband Schweizer Gemüseproduzenten
Belpstrasse 26, 3007 Bern
Tel: 031 385 36 20
matija.nuic@gemuese.ch
www.gemuese.ch