Zwitserland hoeft weinig tomaten te importeren
Net zoals in Duitsland telt ook in Zwitserland de tomaat tot één van de meest geliefde groentensoorten. "Bij de Zwitserse consumenten neemt de tomaat de tweede plaats in, vlak achter wortelen", aldus Matija. "De vraag naar tomaten uit eigen land is goed en de Zwitserse tomaten worden dan ook doorgaans op de binnenlandse markt verkocht."
Het grootste deel van de Zwitserse tomatenproductie wordt in kassen of hoge tunnels geteeld. "De Zwitserse tomaten zijn over het algemeen tot eind oktober of begin november op de markt beschikbaar. Dat zal ook dit jaar weer het geval zijn", zegt Matija.
"De meeste afnemers kiezen gelukkig voor Zwitserse waren", schetst de deskundige de situatie. "Aan het begin en tegen het einde van het seizoen kan de vraag niet compleet met Zwitserse tomaten gedekt worden. In deze periodes moet het aanbod dan ook deels aangevuld worden met import. Het is echter ook duidelijk dat de productiekosten in Zwitserland hoger zijn dan in het buitenland. Daardoor ontstaat voor onze producenten een zekere prijsdruk."
Matija Nuic
Verband Schweizer Gemüseproduzenten
Belpstrasse 26, 3007 Bern
Tel: 031 385 36 20
matija.nuic@gemuese.ch
www.gemuese.ch