Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dringend kweeperen gezocht in Zwitserland

Zwitserse branderijen en jamproducenten zoeken wanhopig naar kweeperen. Het aanbod is klein, omdat in de afgelopen jaren veel bomen het slachtoffer van perenvuur werden en deze bomen niet werden vervangen.

"Of het nu grote of kleine hoeveelheden zijn: wij kopen schoon gepoetste kweeperen", zo viel onlangs te lezen in een advertentie van het bedrijf Ottiger Spezialitäten AG, die in een landbouwtijdschrift verscheen. "Het is de eerste keer dat we per advertentie naar kweeperen zoeken", zegt directeur Katja Ottiger. De respons viel echter bescheiden uit. Ottiger heeft circa 40 ton kweeperen voor de productie van jam en gelei nodig. Deze producten hebben in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. "De behoefte aan kweeperen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld", aldus Ottiger. Het bij elkaar krijgen van een dergelijke hoeveelheid is elk jaar moeilijk.

Minder kweeperen
Hiermee staat Ottiger niet alleen. Momenteel hebben veel verwerkingsbedrijven moeite met het vinden van kweeperen. Voor fruitteeltdeskundigen is dat geen verrassing. In de afgelopen jaren zijn veel bomen aangetast door perenvuur, een bomenziekte die sinds 1989 in Zwitserland woedt. Kweeperen zijn bijzonder gevoelig voor perenvuur, waardoor kweepeerbomen deels rigoureus gerooid werden. Met name op de plaatsen met fruitplantages in de buurt. Rassen die perenvuur kunnen trotseren, zijn er helaas niet. Ook de rassen waarvan men ooit dacht dat ze robuust zijn, bleken uiteindelijk namelijk toch vatbaar te zijn voor perenvuur.

Omdat Katja Ottiger in de afgelopen jaren steeds moeite heeft gehad om voldoende kweeperen te vinden om aan de groeiende vraag naar kweeperenjam en -gelei te kunnen voldoen, is zij een samenwerking met een fruitproducent aangegaan waarmee ze een afnamecontract heeft gesloten. Deze producent heeft op zijn beurt kweepeerbomen geplant waar inmiddels ook al van geoogst kan worden. De uitgebreide zoektocht naar kweeperen zou hierdoor in de toekomst niet meer nodig kunnen zijn. Katja hoopt dan ook dat zij in de toekomst geen advertenties meer hoeft te plaatsen.

Bron: Michael Wahl / www.lid.ch
Publicatiedatum: