Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemeense importrestricties in strijd met EU-regelgeving?

Er worden waarschijnlijk maatregelen getroffen tegen de nieuwe Roemeense wetgeving om binnenlandse producten te beschermen wanneer de maatregel uiteindelijk wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Dit laat Gyerkó Laszlo weten, vicevoorzitter van de Raad van Mededinging.

De verordening zou vereisen dat 51% van alle voedselproducten, die worden verkocht, van Roemeense oorsprong is. Alleen tijdens de wintermaanden (december en januari) zouden er wat concessies worden gedaan als het aandeel geïmporteerde groenten en fruit 70 procent kan bereiken. Senator Ovidiu Donţu van de regerende Sociaaldemocratische Partij rechtvaardigt de maatregel met het argument dat het zou helpen banen te creëren, de belastinginkomsten te verhogen en een impuls te geven aan de Roemeense markt, alsook aan het concurrentievermogen van kleine producenten.

Het plattelandsontwikkelingsprogramma van de Europese Unie voor de periode 2014-2020 legt ook veel nadruk op de bevordering van de voedselvoorzieningsketens om de afstand tussen lokale producenten en lokale consumenten te verkleinen.

De Raad voor Mededinging waarschuwt echter dat het wetsontwerp in conflict zou komen met de EU-concurrentieregels. "Het is begrijpelijk dat elk land z'n eigen binnenlandse producten wil begunstigen, maar de goedkeuring van deze wet werd niet voorafgegaan door een realistische analyse. De EU-regelgeving wil uiteraard een vrije markt verzekeren met vrij verkeer van goederen en dat is niet compatibel met zulke beperkende maatregelen", aldus Laszlo. De vicevoorzitter van de Raad van Mededinging voegde toe dat, mocht het Huis van Afgevaardigden vóór de nieuwe wetgeving stemmen, de EU inbreukprocedures zou kunnen starten tegen Roemenië.

Source: kronika.ro
Publicatiedatum: