Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijeenkomst VNO-NCW Westland-Delfland over duurzame bedrijventerreinen

Westland Infra, Kubo, Biersteker en ABC Westland: de hoofdrolspelers tijdens een inspiratiebijeenkomst over duurzaamheid op 5 oktober bij KUBO. Besparing op grondstoffen en fossiele brandstoffen vormt het entrale thema. Die besparingen zijn nodig om kosten te verminderen, het milieu te sparen en concurrerend te blijven in een wereld waar duurzaamheid (de milieu 'footprint') steeds belangrijker wordt. VNO-NCW Westland-Delfland en de gemeenten Westland en Midden-Delfland hebben de bijeenkomst georganiseerd. Voor bestuursleden van bedrijvenverenigingen en bedrijventerreinen.

Gastheer Wouter Kuiper, directeur-eigenaar van kassenbouwbedrijf KUBO, geeft de aftrap met een korte presentatie over zijn bedrijf. KUBO helpt haar klanten, all over the world, om met minder input meer output te halen. Duurzaam in optima forma. Het bedrijf doet zowel haar research als productie vanuit de vestiging in Monster. Kuiper ziet nog volop kansen om komende jaren het rendement voor de klant te verhogen en het beslag op grondstoffen en milieu te verminderen.
Wethouder Theo Duijvestijn vertelt over de ambitie van de gemeente Westland om de duurzaamste greenportgemeente van Nederland te worden. Op dit moment verbruikt de tuinbouw in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland 1 miljard m3 aardgas. Door gebruik van restwarmte uit de Botlek en door gebruik van aardwarmte kan minstens in 10-15 procent van de warmtebehoefte in de tuinbouw worden voorzien. Dat percentage kan zelfs oplopen tot 70 procent als het lukt zeer heet water uit grote diepte te winnen. De gemeente ondersteunt investeringen om dit mogelijk te maken. Daarnaast subsidieert zij initiatieven voor hergebruik van reststoffen, gebruiken de nieuwe gemeentekantoren duurzame energie en investeert de gemeente in duurzaam openbaar vervoer.

Trend
Alfred Besselink, directeur van Westland Infra, verzorgt een presentatie over de wereldwijde uitdaging om het CO2-verbruik fors terug te dringen. De EU wil het verbruik in 2030 met 40 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990, en in 2040 met 50 procent. Besselink constateert dat er een trend is naar kleinschaligheid en nabijheid van energieopwekking. Denk aan zonnepanelen, windmolens en gebruik van restwarmte. Het is een uitdaging voor Westland Infra om daarop in te spelen en de vereiste fijnmazige voorzieningen daarvoor te leveren.
Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland Beheer, heeft een project opgezet om 20.000 zonnepanelen te plaatsen op de panden op het bedrijventerrein. Hij schetst de business case en de lessen die hij heeft geleerd om het project tot een goed einde te brengen. Daarnaast wordt op ABC Westland gewerkt met ondergrondse warmte-koude opslag om de behoefte aan fossiele energie te verminderen. Pogingen om ook windenergie te gaan benutten, zijn tot spijt van Rijsdijk tot nu toe vastgelopen op weerstand in de gemeenteraad.

Duurzame koers
Als laatste is het woord aan Giel Biersteker, directeur-eigenaar van Biersteker Dak-, Gevel en Bouwtechniek. Op 1 januari is zijn pand deels door brand verwoest. In een inspirerende presentatie vertelt Biersteker hoe hij zijn pand nu uitermate duurzaam maakt. Van optimale isolatie en gebruik van regenwater tot benutting van aardwarmte en aanschaf van energievriendelijke installaties: over alles is nagedacht. Biersteker heeft uit overtuiging gekozen voor deze duurzame koers. De extra kosten neemt hij voor lief, maar hij verwacht bovendien dat hij ze komende jaren zal terugverdienen.

Aad Kester, binnen het bestuur van VNO-NCW Westland-Delfland verantwoordelijk voor de samenwerking met bedrijventerreinen en -verenigingen, leidt de avond. Hij nodigt de aanwezige ondernemersbestuurders uit met alle informatie en inspiratie aan de slag te gaan. Ook geeft hij de aanwezige vertegenwoordiger van de provincie gelegenheid te vertellen op welke fronten de provincie actief is op het gebied van duurzaamheid. En bovendien dat de provincie de organisatiekracht van bedrijvenverenigingen wil versterken met advies en subsidies.

Bron: Het hele Westland

Publicatiedatum: