Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Groenten en appelen duurder dan vorig jaar

Hoewel er een ruime aanvoer is op de groothandelsmarkt in het Poolse Bronisze, liggen de prijzen van veel producten hoger dan vorig jaar. Aardbeien en blauwe bessen zijn echter goedkoper.

Er zijn al verschillende appelrassen op de markt. De vroege rassen, zoals Delikates en Celesta, brengen de beste prijzen op, met €9,45 per 15 kilo, €0,63 per kilo. De prijzen van overige rassen variëren tussen de €3,54 en €5,90 per kilo. Ten opzichte van vorig jaar zijn appelen tussen de 25% en 60% duurder geworden. Ook is er vanwege de weersomstandigheden dit jaar een grotere aanvoer van kleine sorteringen in vergelijking tot vorig jaar.

De prijs van peren ligt rond de €0,71 en €0,94 per kilo, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar daar voor. De prijs voor Conference peren varieert tussen de €0,47 en €0,73 per kilo, één derde hoger dan vorig jaar.

Blauwe bessen en aardbeien zijn in prijs gedaald. Aardbeien kosten tussen de €2,36 en €3,30 per kilo, blauwe bessen tussen de €3,78 en €5,19. Late frambozen zijn duur met een groothandelsprijs tussen de €3,30 en €4,25 per kilo. Pruimenprijzen variëren tussen de €0,35 en €0,94 per kilo.

Ook de groenten zijn duurder geworden ten opzichte van het jaar daar voor. Dit is te wijten aan de droogte waardoor het oogstvolume kleiner is. Volgens de eerste ramingen van het bureau van de statistiek valt de opbrengst 16% lager uit dan vorig jaar. Koolsoorten kampen met de grootste productiedaling. De koolprijzen in Bronsizse zijn verdubbeld naar €0,21 tot €0,28 per kilo.

De bloemkoolprijs is 30% tot 80% gestegen naar €0,65 tot €0,94 per stuk. Vollegrondstomaten variëren in prijs tussen de €0,25 en €0,47 per kilo. Kastomaten kosten €1,18 per kilo. Vollegrondskomkommers kosten €0,35 tot €0,94 per kilo.

Wortelen komen op €0,23 tot €0,33 per kilo. Vanwege de droogte zijn de formaten kleiner.

Aardappelen kosten tussen de €0,20 en €0,23 per kilo. Dit is tweemaal hoger dan vorig jaar. Het Bureau voor de Statistiek verwacht dat de aanvoer met 20% afneemt waardoor de prijzen naar verwachting niet zullen dalen.

Bron: farmer.pl
Publicatiedatum: