Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groeiende aanwezigheid in Canada, Brazilië, de VS en het Midden-Oosten

Spanjaarden exporteren meer kaki's overzee

Het seizoen voor Rojo Brillante (Bright Red) kaki is al op streek en significante volumes zullen binnen enkele weken op de markt komen. De kaki-oogst, die beschermd wordt door de oorsprongsaanduiding Kaki Ribere del Xúquer, zal ongeveer 5% groter zijn dan het vorige seizoen en neerkomen tussen de 210.000 ton en 220.000 ton. Het areaal is dit jaar ook toegenomen met 4% tot 5%.

Hoewel hoge temperaturen en hagelbuien zorgden voor wat uitval van fruit, zijn de weersomstandigheden over het algemeen goed geweest voor fruitgroottes, die groter zijn dan aan het begin van vorige week.

"We zijn het seizoen begonnen met een betere kwaliteit en grotere kalibers dan in het vorige jaar. Dit zal bijdragen aan een goed begin wat betreft de verkoop," legt Rafael Perucho van PDO Ribera del Xúquer uit.

Groeiende aanwezigheid in Canada, Brazilië, de VS en het Midden-Oosten
80% van de kaki's die verkocht worden onder het merk Persimmon van PDO Ribera del Xúquer gaan naar exportmarkten, voornamelijk in Europa met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië als de belangrijkste bestemmingen.

"We geloven dat kaki's nog een relatief onbekend product zijn, dus voeren we allerlei promotie-activiteiten uit in zowel de media als bij retailzaken als supermarkten en groentenwinkels in Europa. Vorig jaar begonnen we met de ontwikkeling van promotie-campagnes in Canada met zeer positieve resultaten en dit jaar willen we doorgaan met het werken op deze markt," legt Rafael uit.

"Ons doel is om nieuwe deuren buiten de EU te openen. We hebben jaren besteed aan de introductie van kaki's in Canada, de Verenigde Staten en Brazilië en we zullen doorgaan om verschepingen naar deze landen te stimuleren. We zien ook interessante commerciële mogelijkheden in de Verenigde Arabische Emiraten en in Jordanië."

Wat Rafael Perucho betreft heeft de kakimarkt nog veel potentieel en de mogelijkheden voor verdere groei zijn enorm. "We geloven dat er nog een lange weg te gaan is. Op de lange termijn is ons doel om kaki's niet langer beschouwd te laten worden als een exotisch en onbekend soort fruit en om ze tot een algemeen product in ieders winkelwagen te maken."

Sluiting van de Russische markt geen reden tot speculatie
In het vorige seizoen waren de gemiddelde prijzen lager dan in het seizoen daarvoor, wat verklaard werd door sommige spelers in de sector als een direct gevolg van het verlies van de Russische markt.

"10% van de kaki's werd verscheept naar Rusland voordat het embargo van kracht werd in het bijzonder de standaard categorieën. Maar tegelijkertijd zijn de verschepingen naar Wit-Rusland in recente jaren zichtbaar toegenomen en blijven ze toenemen. Dat is een markt met een vergelijkbare voorkeur, legt hij uit.

"De sluiting van de Russische markt zou niet een directe impact op kakiprijzen moeten hebben, omdat we hetzelfde volume blijven verkopen dankzij onze komst op nieuwe markten en de hogere consumptiecijfers. Hoe kunnen we dan de prijzen verklaren die bereikt werden in het eerste jaar na de Russische blokkade? De daling in prijzen vorig jaar kwam voornamelijk door marktspeculatie."

Aanwezigheid van witte vliegen 
Hoewel er inderdaad witte vliegen gevonden zijn in de teeltgebieden van Valencia, vormt het ongedierte volgens Rafael geen serieuze bedreiging voor de kakisector.

"Vele jaren hebben we niets gehoord over dit ongedierte, dat altijd een probleem is geweest voor citrustelers. Maar voor ons is het slechts een tijdelijk en geïsoleerd probleem. Het komt heel vaak voor dat ander ongedierte op bepaalde tijden wordt aangetroffen, zoals de fruitvlieg of de zogeheten cotonet. Het is logisch als het areaal voor kaki's toeneemt, zulke issues ook meer algemeen worden. Maar op dit moment valt het nog binnen de perken. Het is iets dat effect heeft op alle gewassen en dat perfect onder controle gehouden kan worden.
Publicatiedatum: