Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Belgische aardappelen: goede kwaliteit maar opbrengstdaling van 20%

De Belgische aardappeloogst is in volle gang en hoewel de omstandigheden uitstekend zijn voor werk op het land, zien telers een opbrengstdaling van ongeveer -20%. Deze afname is het gevolg van het zomerweer, dat te droog was voor bepaalde rassen als Bintje, alsook van het zeer koude voorjaar dat gevolgd werd door een erg warme zomer.

Het teeltbedrijf Petite Rosière in Ormeignies produceert ongeveer 3.000 ton aardappelen per jaar. Teler Thierry bevestigt de afname van 20%, maar laat weten dat "de kwaliteit erg goed lijkt te zijn". Bintjes zullen dit jaar van een kleiner kaliber zijn, maar Thierry zegt: "We zouden nog steeds een opbrengst van 40 ton per hectare moeten hebben, wat niet slecht is."

Na de oogst worden de aardappelen opgeslagen in een geventileerd magazijn om te drogen. De temperatuur zal tot aan december geleidelijk afnemen, maar is momenteel rond de 15/16 graden. Op dit moment worden de aardappelen geoogst onder prima omstandigheden. "Geen regen, ideaal! We kunnen aardappelen namelijk niet oogsten als het regent: ze kunnen niet nat in het magazijn worden opgeslagen."

Thierry's productie is bedoeld voor de aardappelverwerkingssector, die ze tot Franse frietjes of aardappelpuree verwerkt. Voorlopig zijn de prijzen ongeveer €10 per 100 kilo, "maar als de productie overal laag is, zal zich ongetwijfeld een prijsstijging voordoen. Ik oogst liever minder, om die producten voor méér te verkopen. De situatie is in feite het tegenovergestelde van vorig jaar, toen we enorme hoeveelheden oogstten voor belachelijke prijzen."

De oogst is ook in volle gang op de naastgelegen boerderij, la Grande Rosière, waar de baas, Hélène Van Quickelberghe, bevestigt dat de oogst er goed uitziet maar dat ook zij een daling van "minstens 20%" verwacht. Ze laat weten dat er "geen misvormde aardappelen" zijn en dat er dankzij de droogte dit jaar geen meeldauw voorkwam.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.