Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kwekerij De Wieringermeer en Van der Kaaij

Telers schenken klare groentewijn

Tholen - In de Librije werden gisteren twee bijzondere wijnengepresenteerd. De ViniVega's zijn gemaakt van 100% tomaat en 100% paprika. De paprika's komen van kwekerij de Wieringermeer, de tomaten van kwekerij Van derKaaij.

Reststromen
Zelf is hij niet echt een wijndrinker, geeft teler Theo vander Kaaij toe, al drinkt hij wel eens een wijntje mee. Belangrijker voor hem ishet gebruiken van reststromen uit zijn tomatenkwekerij. "Het zijn lekkeretomaten waar je in principe niets mee doet. Dat wil je voorkomen." De wijn, diehij als test produceerde van zijn tomaten, kon rekenen op positieve reacties enhij besloot het professioneler aan te pakken.


Ook paprika
Bij Neerlans Wijnmakerij waren ze enthousiast over het ideevan een groentewijn. Toevallig kwam er gelijktijdig ook een vraag binnen vanuitKwekerij de Wieringermeer: of ze iets zagen in paprikawijn. "Tomatenwijn klonk nogwel logisch", vertelt vinoloog IlseVisscher. "Net als druivensap kun je met tomatensap wijn maken. Maar voorpaprikawijn moesten we wel even omschakelen. Hoe krijg je dat sap eruit, enwelke smaak geeft het?" Uiteindelijk zijn er twee wijnen ontwikkeld, enkel enalleen van de groenten. De paprikawijn heeft een kenmerkende paprikageur. Detomatenwijn is subtieler en daarin is de groente iets minder opvallend aanwezig. In samenwerking met het AOC Leeuwarden isdaar het concept ViniVega bij gemaakt.Wijn bij de pasta
Het is voor van der Kaaij niet het eerste product dat hijvan zijn tomaten laat maken. Sinds een paar jaar wordt er ook al bolognese sausmee gemaakt. Voor hem zijn het niet alleen grappige bijproducten, maar is hetook een deel van de bedrijfsvoering. "Onze business is en blijft tomaten telen.Daarbij let je continu op je rendement. Een reststroom is in principe verliesen dat wil je dat voorkomen. Dan ga je op zoek naar andere oplossingen." Detomaten die niet meer geoogst kunnen worden zijn bovendien bijzonder geschiktvoor de wijn, vertelt Visscher. "We zoeken juist de rijpe tomaten. Daar zit demeeste smaak aan."

Exportproduct
De ViniVega's zijn gisteren gepresenteerd insterrenrestaurant De Librije. Topkoks Jonnie en Therese Boer zijn namelijk zo enthousiastover de wijn dat ze hun naam eraan verbonden hebben. Maar er is nog meer: ookin Belgiƫ en Duitsland zijn enthousiaste koks gevonden die het product willenpromoten. Dit weekend worden ze internationaal gelanceerd op de horecabeurs Anugain Keulen. "We zien ook internationale kansen. Uit het marktonderzoek blijkt dat de horeca een interessantedoelgroep is. Groente is enorm in trek bij horeca en koks zijn continu op zoeknaar iets nieuws, iets innovatiefs", vertelt Visscher. Gemiddeld geeft eenNederlander in de supermarkt bovendien maar een paar euro uit aan een fles wijn."Daar kunnen we deze niet voor maken." De groentewijn is te koop voor 14,95.Rabarberwijn
Kunnen we naast een paprika- en een tomatenwijn ook eenkomkommerdrankje verwachten? Dat niet zozeer, vertelt Visscher, maar aanverbreding wordt wel gewerkt. Zo doet ze al wat proeven met de asperges van de buren."En rabarber lijkt me mooi om mee te werken. Dat is ook een typisch Nederlandsegroente die wat zuren heeft. Van de week had iemand het ook over bladgroente,als spinazie. En voor rode groentewijn kom je misschien uit bij bieten, door dekleurstof in de schillen. Zo blijven we experimenteren."

Bekijk hier een video over het maakproces.