"Vorig seizoen lagen de gemberprijzen vier keer hoger dan nu. Kon gember eerst rechtstreeks van het land gekocht worden voor 4 yuan (€0,56) per kg, nu betaal je voor een kilo slechts 1 of 2 yuan. Gele (oude) gember werd vorig seizoen verkocht voor 8 yuan per kg. Nu zweven de prijzen rond de 3 yuan", vertelt Bryan Wang van Shandong Ginger Import & Export. Zijn onderneming produceert en exporteert gember naar Europa en het Midden-Oosten. 


Gembervelden in Anqui, provincie Shandong

"Als gevolg van de hoge prijzen van vorig seizoen zijn meer telers overgestapt op de gemberteelt. Ik schat dat de algehele gemberproductie in Shandong met 30% is gestegen. Dit jaar wordt een recordoogst wat de prijzen weer zal doen krimpen. Daartegenover staat dat de producties van knoflook, uien en taro zijn gedaald."

Rechts: Bryan Wang van Shandong Ginger Import & Export met de nieuwe gemberoogst van dit seizoen. De oogst zal naar verwachting over twee weken beginnen.

De nieuwe gemberoogst zal naar verwachting over twee weken van start gaan en zal een maand duren tot de winter begint. 90% van alle gember die in China geproduceerd wordt, komt uit de provincie Shandong. De grootste gemberproductieregio's zijn Anqui en Laiwu. Andere bekende regio's zijn Lishui en Lushang. 

"Aan het begin van vorig gemberseizoen (oktober 2014) waren de marktprijzen hoger dan nu. Marktdeelnemers verwachtten toen dat de prijzen verder zouden stijgen. Als gevolg hiervan sloegen kopers grote hoeveelheden gember op in de hoop later in het seizoen te kunnen cashen. Een aantal van deze gemberwortels ligt nog steeds in de opslag."

Shandong heeft deze zomer geworsteld met droogte. Er viel bijna geen regen. De regering heeft maatregelen genomen om water te besparen, maar waterputten en -reservoirs drogen op. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de nieuwe gember. Omdat er meer gember geplant is dan in voorgaande jaren, zijn telers er echter van overtuigd dat er genoeg gember van goede kwaliteit zal zijn.

Andere lokale producten, zoals taro, knoflook en uien, worden ook beïnvloed door het gebrek aan water. Door de daling van de lokale productie van deze producten zullen de prijzen naar verwachting stijgen.Voor meer informatie:
Bryan Wang, Shandong Ginger Import & Export
E-mail: bryan@freshginger.cn
Website: www.anqiuginger.com
Mob.:+86-13905364367
Kantoor:+86-53647-78888
Fax: +86-53647-70007
Skype: bryanwang86