Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEN presenteert nieuwe ISO-normen

Tijdens het druk bezochte congres 'De nieuwe ISO's' op 6 oktober zijn de nieuwe ISO 9001 en ISO 14001 gepresenteerd. Directeur van NEN, Piet-Hein Daverveldt reikte het eerste exemplaar uit aan de voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen.

High Level Structure (HLS)
De nieuwe ISO-managementsysteemnormen zijn gebaseerd op de zogenoemde High Level Structure waarmee de norm een uitgelezen managementinstrument wordt voor het integraal managen van de verschillende aspecten in organisaties. Ze hebben een andere structuur en indeling en de basiseisen worden anders geformuleerd. Dat zal even wennen zijn, maar de voordelen zijn groot.

Voordelen nieuwe ISO-normen
  • Geïntegreerde toepassing van verschillende managementsysteemnormen wordt veel eenvoudiger; de structuur en basiseisen zijn immers hetzelfde.
  • Certificatie kan efficiënter en effectiever worden gericht op de 'onderwerpspecifieke' aanvullingen op het basismanagementsysteem.
  • De nieuwe normen maken een betere aansluiting op de strategie en 'governance' van organisaties mogelijk en zorgen voor een goede inbedding in de 'normale' bedrijfsvoering.
  • Risicomanagement, compliance management en procesbeheersing zijn verankerd in de nieuwe ISO-normen, de contextanalyse zorgt voor externe gerichtheid en leiderschap neemt een veel prominentere plek in.
Zo besparen ondernemers tijd en kosten en leveren de managementsystemen meer toegevoegde waarde voor succes en continuïteit van organisaties. Daverveldt: "In de nieuwe ISO-normen ligt het accent veel minder op documentatie en procedures en veel meer op waardecreatie en het leiderschap en het gedrag dat daarvoor nodig is. Het MKB zal als verdienmotor van BV Nederland hier veel baat bij hebben."

Wat betekenen de nieuwe normen voor uw bestaande certificaat?
De officiële publicatiedatum van de nieuwe normen is 15 september 2015. De overgangsperiode voor geaccrediteerde certificaten eindigt derhalve op 15 september 2018. Certificaten die onder accreditatie zijn uitgegeven op basis van ISO 9001:2008 of ISO 14001:2004 zijn niet meer geldig na 15 september 2018. De verloopdatum van de certificaten die in de overgangsperiode zijn uitgegeven, is uiterlijk 15 september 2018.

Certificerende en accrediterende instellingen
Voor certificerende instellingen en accrediterende instellingen zijn gedetailleerde richtlijnen opgesteld over training, overgangsprogramma's, beoordelingen en communicatie. Meer informatie vindt u op de website van IAF, IAF ID 9:2015 en IAF ID 10:2015.
Publicatiedatum: