Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Robbie Bloemendaal: "Lokale teelt neemt fors toe"

Total Fresh voorziet Roemeense retailers van import- en lokale AGF

Tholen - Robbie Bloemendaal vertrok in 2010 voor zijn toenmalige werkgever The Greenery naar Roemenië om The Greenery Cental Europe op te starten. Toen het bedrijf vorig jaar met de reorganisatie de vestiging besloot te sluiten, nam de handelaar de activiteiten over onder de naam Total Fresh. Het bedrijf importeert vanuit Boekarest het volledige AGF-pakket voor de lokale supermarktketens en richt zich daarnaast op de afzet van lokaal product.


Links: Robbie Bloemendaal, rechts zijn zoon op de groothandelsmarkt

"Wij werken al sinds 2007 met de meeste Roemeense retailers. Voordat Roemenië in 2007 toetrad tot de EU vond een groot deel van de AGF-verkoop nog via groentenwinkels plaats. Nu gaat het gros via de supermarkten. Alle grote supermarkten zoals de Schwarz Group, Rewe, Delhaize en Carrefour zijn hier aanwezig. De AGF-consumptie ligt in Roemenië op een hoog niveau, dus de kansen op de lokale markt zijn erg groot", vertelt Robbie.

"Van september tot en met juli importeren we bijna het hele AGF-assortiment vanuit Nederland, Spanje en Polen waarbij vollegrondsgroenten, glasgroenten en exoten de hoofdmoot vormen. In de loop der jaren is, net als in andere Centraal-Europese landen, de lokale teelt behoorlijk toegenomen. Vanaf mei komt er lokaal product op de markt en door het goede weer van de afgelopen tijd is er tot op heden lokaal product op de markt. Maar jaarrond telen is hier niet aan de orde, want dat wordt in de winter gewoon te duur en er zijn te weinig opslag- en bewaarmogelijkheden."


Handel

"De grootste teelten zijn hier tomaten, puntpaprika's, komkommers, mini-komkommers, appelen en vollegrondsproducten. Kwalitatief is het echter niet mogelijk om alle markten te beleveren met Roemeens product, waardoor we de Nederlandse en Poolse tomaten, paprika's, komkommers en aubergines in de zomer wel blijven importeren. Wel zie je dat men tegenwoordig veel meer inzet op kwaliteit, waar vroeger alles werd geaccepteerd", vertelt Robbie. "Momenteel zijn we druk met het opzetten van directe lijnen vanuit Spanje en Zuid-Afrika."

"Met onze vestiging in Boekarest en Medias bij Ro Holland Transport hebben we voor de Roemeense afnemers een streepje voor. We zitten dichtbij onze klanten, kunnen snel reageren en factureren in lokale valuta. Daarbij is het natuurlijk een voordeel dat we kennis hebben van de lokale markt. De grootste concurrentie komt van enkele grote Turkse spelers. Zij hebben lage transportkosten en natuurlijk ook een flink AGF-assortiment achter zich staan."


Kantoor Total Fresh

Robbie ziet de toekomst van Total Fresh met vertrouwen tegemoet: "Mogelijkheden zat hier om te groeien. We exporteren nu al een breed pakket uit Roemenië van appelen, pruimen, kersen, watermeloenen, tomaten en komkommers. De grootste uitdaging is om een grotere rol te spelen in de lokale productie, zowel richting de exportmarkten als de lokale supermarkten."

Voor meer informatie:
Robbie Bloemendaal
Total Fresh SRL
Tel. 0040747195800
[email protected]