Aandeel AGF in uitgaven food bij instellingen slechts 5%
De omzet in de instellingen daalt al jaren en AGF is hierop geen uitzondering. Net als in de totale foodservice is de waarde van de ingekochte groenten bijna anderhalf keer zo groot als van het fruit. Het grote verschil zit in de verhouding voorverpakte groente en fruit versus het verse product. Waar in de instellingen verse groente en fruit minder dan de helft van de inkoopwaarde omvat, is dat in de andere marktsegmenten meer dan driekwart.
Convenience verpakkingen bevatten met name groentemixen, sla of salade en fruitsalade. Vooral groente komt uit de diepvries: peulvruchten maar ook knolgewassen, groentemixen en bladgroenten. In de keukens van instellingen wordt meestal voor peulvruchten uit de diepvries gekozen. Het aandeel verse peulvruchten is slechts 6% tegen bijna een kwart in bedrijven en een derde in restaurants. Conserven zijn nergens zo populair als in de zorg. Het zal evenmin verbazen dat een traditioneel product als appelmoes nog steeds favoriet is in de zorg.
Anders dan in veel andere sectoren is AGF in zorginstellingen meer verbonden met de warme maaltijd, zoals knolgewassen, bladgroenten en koolsoorten, terwijl ziekenhuizen het juist meer zoeken in verse sla, groente- en fruitsalades, tomaten en komkommers. In de zorg staan koolsoorten en bladgroenten in de top 5, hoewel met name in verpleeghuizen de bladgroenten naar de achtergrond zijn verdwenen.
Het soort verse fruit in instellingen verschilt niet zo veel vergeleken met de totale foodservice. Citrus, appelen en bananen zijn de meest populaire vruchten. In de instellingen staan ook de peren in de top 5, meloenen daarentegen niet. In foodservice worden verhoudingsgewijs bijna drie keer zo veel kruiden ingekocht als in de instellingen.
Bron: Food Hospitality