Cognitieve achteruitgang is onderdeel van het gebruikelijke verouderingsproces maar een onderzoek van wetenschappers van het Rush University Medical Center in Chicago hebben vastgesteld dat ouderen die gedurende 5 jaar zich strikt hielden aan het MIND-dieet, mentaal 7,5 jaar jonger bleken te zijn dan anderen die zich hier niet, of in mindere mate, aan hielden.
"De onderzoeksresultaten suggereren dat het MIND-dieet het mentale verouderingsproces aanzienlijk vertaagt," legt Martha Clare Morris, voedingsepediomoloog, uit. De bevindingen van haar team zijn terug te lezen in het blad 'Alzheimer's & Dementia.
Tijdens een eerder onderzoek, werd al aangetoond dat het op Rush University ontwikkelde dieet het risico op de Ziekte van Alzheimer verminderd.
Het bestaat uit 15 voedingscomponenten en beveelt het dagelijks consumeren van minstens drie porties volkorenproducten, een salade of andere groente en een glas wijn aan.
Bonen en gevogelte worden tweemaal per week aanbevolen evenals een wekelijkse portie vis.
Wanneer men zich aan het dieet wil houden dient men het gebruik van de volgende voedingsmiddelen te beperken: rood vlees, boter, margarine, kaas, snoep en gebak, gefrituurd voedsel en fastfood.
Het enige toegestane fruit in het MIND-dieet is zacht fruit.
De onderzoekers onderzochten, gedurende een kleine 5 jaar, de mentale vaardigheden van 960 personen met een gemiddelde leeftijd van 81,4 jaar.
"Iedereen takelt af bij het ouder worden en de Ziekte van Alzheimer is inmiddels de zesde doodsoorzaak in de VS. Er is nog veel onderzoek nodig op dit gebied en ik denk dat we verdere aanpassingen zullen doen naarmate we meer duidelijkheid krijgen over voeding en de veroudering van de hersenen," licht Morris toe.
Bron: www.newsmax.com