Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het eten van broccoli en waterkers voorkomt mogelijk kanker

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Zuid Dakota, heeft in kruisbloemige groenten, zoals broccoli, waterkers, kool en bloemkool, een chemische verbinding en een enzym aangetroffen dat de terugkeer en uitzaaiing van bepaalde kankersoorten zou kunnen voorkomen.

Moul Dey, hoofdauteur van het onderzoek en hoogleraar aan de Faculteit Gezondheid en Voedingsleer, legt uit dat zelfs nadat een kwaadaardige tumor door middel van chemotherapie of bestraling verwijderd is, kankerstamcellen in het lichaam aanwezig blijven omdat zij vaak resistent blijken te zijn voor de gebruikelijke behandelmethoden. Hoewel deze stamcellen 'slechts' 5% van de tumor vormen, kunnen zij via de bloedbaan andere delen van het lichaam bereiken en daar uitzaaiingen veroorzaken.

"Het is erg moeilijk om deze minuscule tumorcellen op te sporen, "vertelt zij. "Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg."

Dey en haar collega's behandelden menselijke baarmoederhalskankercellen in een petrischaal met PEITC, een chemische verbinding die staat voor fenethyl isothiocyanaat, wat van nature gevormd wordt tijdens het kauwen van kruisbloemige groenten. Binnen 24 uur, stierf bijna 75% van de stamcellen af.

Bij deze proef maakten de onderzoekers gebruik van een micromolair concentraat van 20. Lagere concentraties van de verbinding werden echter toegepast bij proeven op muizen, tussen de vijf en vijftien micromol, en ook deze bleken effectief te zijn. "Men hoeft maar een paar gram per dag te consumeren om aan de hoeveelheden te komen waarmee we onze proeven uitvoerden,"vertelt Dey aan Yahoo Health. "We hebben vastgesteld dat het werkt voor muizen maar dat wil niet zeggen dat dit ook zo zal zijn voor mensen. Maar we hebben het wel over groenten en die zijn altijd gezond. Het is nooit verkeerd om groenten te eten bij elke maaltijd."

De studie toonde verder nog aan dat deze concentraties met name werden aangetroffen in winterkers en tuinkers. Andere kruisbloemige groenten zijn onder meer spruiten, boerenkool, radijs, rapen, rucola, paksoi en koolraap.

Klik hier om meer te lezen op at yahoo.com.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer