Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laaghangend fruit bij Capespan?

AGF-investeerder Zeder lijkt vastbesloten om 100% van fruitexportbedrijf Capespan in handen te krijgen. Zeder heeft een wel erg genereus aanbod gedaan voor 25% van de aandelen in Capespan, die in handen zijn van minderheidsaandeelhouders. Het aanbod is opmerkelijk, temeer omdat het bedrijf door de jaren heen niet altijd consequent winstgevend is geweest.

De fruitdivisie van het bedrijf – dat het grootste aandeel in de omzet levert - had recentelijk te kampen met een lagere productieopbrengst op het zuidelijk halfrond, evenals met problemen met beschermingsmiddelen in het citrus uit Zuid-Afrika. Johann Dique van Capespan zegt dat de totale fruitvolumes tot eind december daalden met 11% in vergelijking met het voorgaande jaar. Door de leveringstekorten is door hogere prijzen wel de omzet marginaal toegenomen als gevolg van de verzwakking van de Rand.

Toch waren er ook wat lichtpuntjes. De resultaten van Golden Wing Mau in China waren boven verwachting, vooral vanwege een aanhoudende groei in lokale markten en de import. Goede resultaten kwamen tevens van Capespan UK en Capespan Egypt, alsmede van Metspan en Capespan North America. De terugloop was volgens Dique toch vooral te wijten aan een terugloop in Europa en de verslechterde situatie met betrekking tot de Japanse yen.

Door een logistieke herstructurering in Zuid-Afrika kon Capespan bovendien een meerderheidsbelang verwerven in Aspen Logistics - vervolgens omgedoopt tot Contour Logistics. Wat ook kan hebben bijgedragen aan Zeders belangstelling zijn de veelbelovende teeltoperaties van Capespan: Dique meldt dat zowel de opbrengst als de kwaliteit van de druivenproductie resulteerde in sterk verbeterde resultaten.


Bron: cbn.co.za.
Publicatiedatum: