Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense nanotechnologie verlengt houdbaarheid voedsel

Afgelopen week werd er in Chili een nieuwe nanotechnologie gepresenteerd, die de houdbaarheid van voedsel voor de export verlengt tot 30 procent door de ontwikkeling van pakketten met onderdelen van bladeren en inheems fruit. "Wat wij doen, is dat we actieve Nano-composieten van traditionele producten in de verpakking plaatsen, zoals maquis, murtilla en kalefateren, wat een positief en gunstig effect voor de inhoud genereert," stelde het onderzoekshoofd Maria Jose Galotto. Deze innovatieve verpakking kan antimicrobiële, anti-oxidante en ethyleen-eigenschappen absorberen.

Volgens een rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) wordt elk jaar een derde van het voedsel voor de mens verspild door het verzamelen, opslaan, verpakken of verzenden. 

De kosten voor deze verpakking zijn tussen de 3 en 5 procent hoger dan de huidige prijzen, maar deze stijging wordt gecompenseerd door de afnemende verliezen van producten. Deze technologie wordt al toegepast in landen als Spanje, maar het voordeel van de Chileense innovatie is de hoeveelheid gunstige eigenschappen, die worden toegepast in containers. Tot dusver is de nanotechnologie toegepast op druiven, kiwi's, avocado, groenten en zalm en zal ook worden gebruikt in brood en kaas. "In het geval van de zalm hebben we het bacteriologische proces vertraagd en de houdbaarheid verlengd met maximaal 25 procent," stelde Galotto.

De verpakking zorgt ook voor het milieu met biologisch, afbreekbare polymeren. Brazilië heeft zich gepositioneerd als een van de meest ontwikkelde landen in de ontwikkeling van nanotechnologie in de afgelopen vijftien jaar.
Publicatiedatum: