Tholen - Acht radijstelers verlaten The Greenery en laten hun afzet voortaan verzorgen door Versland. Het gaat om zeven telers van het Radijsproject en om kwekerij Zwin Brothers. Samen vertegenwoordigen zij 25 hectare. Hiermee wordt Versland de grootste speler in de Nederlandse, losse radijs.
 
Zestien handtekeningen werden gisteren gezet in de Westpoort op het ABC terrein. Daarmee bekrachtigden acht radijstelers de overstap van The Greenery naar Versland. Met de overstap wordt Versland per 1 januari de grootste speler in losse radijs. De overstap wordt gemaakt door de zeven radijstelers, die verenigd zijn in Het Radijsproject. Zij vertegenwoordigen 16 hectare Westlandse teelt. Het samenwerkingsverband bestaat al ruim dertig jaar en de machines om de radijs te verwerken, waren in bezit van The Greenery. Die zijn nu overgenomen door Versland. Verhuisd hoeft er niet te worden, aangezien de bedrijven naast elkaar liggen.


 
De buitenlandse teelt van Zwin Brothers wordt al een tijdje afgezet door Versland. Dat bevalt goed. Nu stapt het bedrijf helemaal over. "Wij zijn een familiebedrijf en Versland is ook een familiebedrijf. Die passie, die focus op kwaliteit, herkennen we bij elkaar", verklaart Piet Zwinkels de keuze. Bovendien sluit de stap volgens de teler ook aan bij de conclusies van McKinsey, afgelopen week gepresenteerd. "Met gelijkgestemde bedrijven verenigen we een substantieel deel van de markt. Dan kun kan je samen stappen maken." Zo is Zwin Brothers bereid zijn eigen merk, BonRadis, ook door de andere teeltbedrijven te laten voeren. "Dan kunnen we daar samen hét merk voor kwaliteitsradijs van maken." Ook het marktgerichte produceren komt aan bod - er wordt niet uitgesloten dat de telers weer bosradijs gaan produceren als daar door de afnemers om gevraagd wordt.


 
Uitbreiding van het eigen teeltareaal is geen speerpunt van Versland, vertelt directeur Ed Koelewijn, maar het areaal van het bedrijf is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. "We zijn er niet actief mee bezig, maar als telers zoeken naar een afzetmogelijkheid, kijken we uiteraard wat er mogelijk is." Daarbij houdt Versland in de gaten zich niet in markten te mengen waar al veel kleinere spelers zijn. Zo is het bedrijf onder andere actief in bladgroenten en kleinere vruchtgroenten als pepers, cherrytomaten en courgettes. Met deze stap is het bedrijf in radijs direct de grootste speler.

Qua afzet ziet Koelewijn niet alleen kansen op nieuwe markten, maar ook bij al bestaande relaties als retailers en snijderijen. "We kunnen nu een breder assortiment aanbieden, de keten verder uitdiepen."

The Greenery zal voor de Sourcing van radijs ook in de toekomst samenwerken met Versland Selection.


Voor meer informatie:
Ed Koelewijn
Versland Selection
ABC Westland 641
2685 DH Poeldijk
Tel: 0174-287715
www.versland.com