Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisis in fruitsector Argentinië en Chili door Rusland



De voorspelling dat landen zoals Argentinië en Chili goed kunnen profiteren van de Russische export ban is niet waar gebleken. De verwachte situatie voor Argentinië is zorgwekkend. De devaluatie van de Roebel (met bijna 50%) en van de Euro (10%) zorgt ervoor dat Rusland niet de koopkracht heeft om het fruit te kopen dat origineel voor de Europese Unie bedoelt is, en dat het ook niet dezelfde volumes kan importeren dan in eerdere jaren. Argentinië begint zich zorgen te maken wat te doen met de 1.7 miljoen ton peren en appelen die onlangs geoogst zijn. Zoals het er nu uitziet kan maar 400.000 ton worden verkocht tegen winst, en zal 1.3 miljoen ton verloren gaan. De Argentijnse Kamer van Fruit Telers verwacht verliezen van tegen de 160 miljoen dollar.

De Chileense productie is verwacht 3-4% groter te zijn dan in 2012-13. De export naar Rusland representeerde ooit een kwart van de Chileense export: momenteel wordt er bijna niets geëxporteerd. Chileense telers letten nu ook op alleen fruit te exporteren dat van de tevoren al is betaald. Er wordt gehoopt dat volgend jaar meer fruit naar Europa en de VS kan worden geëxporteerd. De devaluatie van de Chileense Peso zorgt ervoor dat het land wel competitiever aan het worden is in de internationale handel. Maar grote oogsten in de Verenigde Staten zullen de vraag drukken.
Publicatiedatum: