Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese crisisbudget 2015 blijft onaangetast

Telers en tuinders draaien niet op voor ‘Rusland-maatregelen’

Telers en tuinders hoeven komend jaar niet op te draaien voor de kosten, die zijn gemaakt voor maatregelen na de Russische importstop. "Het zag er naar uit dat telers en tuinders zelf hun crisismaatregelen moesten betalen. We hebben daar toen fel op gereageerd en naar nu blijkt met succes", zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Het voorstel, dat de Europese Commissie (EC) hiertoe onlangs deed, stuitte op zoveel weerstand, dat de Commissie nu een andere weg kiest om de maatregelen te financieren. Nu wordt voorgesteld daar ander fondsen (niet bestemde EU-middelen) voor te gebruiken. Een extra aanslag op de toeslagen en premies van telers en tuinders is hiermee vrijwel zeker van de baan.

EU-toeslagen en premies

De Europese Commissie wilde de maatregelen naar aanleiding van de Russische importstop bekostigen uit het Crisisfonds 2015. Dit fonds - volgens de begroting 433 miljoen - wordt gevuld door de toeslagen en premies van telers en tuinders 'af te romen'. Het geld voor 2015 wilde de Commissie nu al bestemmen om de 'Rusland-maatregelen' te betalen. Dat plan is nu van tafel, zo bleek afgelopen weekend.

LTO stond in haar verzet tegen het voorstel niet alleen. Ook de Europese koepelorganisatie Copa- Cogeca trok fel van leer. Volgens Maat, tevens voorzitter van landbouworganisatie Copa, werden de krachten van de telers in Europa snel gebundeld. Door de toenemende druk op de Commissie is het voorstel nu aangepast.

Motie in Tweede Kamer

Ook nationaal voelde LTO zich van verschillende kanten gesteund. Zo diende Elbert Dijkgraaf (SGP) in de Tweede Kamer een motie in, waarin minister Dijsselbloem (Financiƫn) werd opgeroepen om naar andere financiƫle middelen in de EU-begroting te zoeken.

"We hadden ons hiervoor bij Dijsselbloem ook al sterk voor gemaakt", aldus Maat. Omdat de betrokken Europese instituten (EC, EP en EU-Raad) het onderling niet eens werden, ligt nu een ander voorstel op tafel. Op 18 december a.s. zal het Europees Parlement stemmen over het nieuwe budgetvoorstel.


bron: LTO Nederland
Publicatiedatum: